Pentru un milion de euro economisiţi pe an, ministrul Culturii Daniel Barbu a decis comasarea şi trecerea în subordinea Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din Capitală, Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, precum şi a Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa. Comasarea acestor instituţii, propusă de Ministerul Culturii, este contestată însă de părţile implicate, mai puţin de reprezentantul Operei Române, instituţie care ar urma să le aibă în subordine, dacă proiectul de Hotărâre de Guvern va trece.

Raţiunea financiară invocată în nota de fundamentare nu se justifică în cazul Centrului de Artă Tinerimea Română: „Nu avem probleme financiare”, declară pentru gândul dirijorul Voicu Enăchescu, şeful Tinerimii.

Decizia ministrului e cu atât mai aberantă cu cât, aflat recent la Cluj, Daniel Barbu a declarat că ministerul Culturii are bani, dar din păcate nu poate să îi cheltuiască din cauza litigiilor în care se află instituţiile de cultură.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” îşi are rădăcinile, de fapt, în anul 1878, când un grup de elevi ai liceului bucureştean „Matei Basarab” au pus bazele societăţii. La început, Societatea „Tinerimea Română” organiza diverse concursuri pentru elevii supradotaţi, conferinţe şi excursii în diverse locuri cu valoare istorică din România.

În perioada interbelică, Societatea „Tinerimea Română” a organizat numeroase comemorări ale soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol.

„Palatul Societăţii Tinerimea Română” a fost primul sediu oficial, deschis în 1935. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Palatul a devnit şi sediul Ansamblului artistic „Periniţa” al Sfatului Popular al Capitalei (1946) şi mai apoi al Ansamblului artistic al tineretului (1947).

De-a lungul timpului, instituţia a suferit mai multe transformări şi a fost locul în care personalităţi precum George Constantin, Silvia Popovici, Nicolae Herlea şi Marin Constantin s-au afirmat.

În prezent, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, include Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor”, Corul de Camera „Preludiu”, Orchestra de Cameră „Philarmonia”, Asnamblul „Archeus”, un club de jazz, un studio muzical dar şi un grup de artişti de muzică uşoară.

 NapocaNews