Unul dintre evenimentele speciale ale celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj este spectacolul de teatru „D’ale carnavalului”, în regia lui Silviu Purcărete, care va fi jucat, în 16 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Conform unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii Comedy Cluj, în cadrul festivalului va avea loc, în 16 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului”, o redare fidelă a textului lui I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete.

Pus în scenă la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, „D’ale carnavalului” este o reprezentaţie plină de surprize şi elemente ce încântă spectatorul atât vizual, cât şi auditiv.

„Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului. Silviu Purcărete priveşte cu îngăduinţă sau chiar cu simpatie personajele lui Caragiale, creând situaţii de viaţă perfect verosimile, în care se pot regăsi atât actorii care dau viaţă scenei, cât şi spectatorii în faţa cărora se întâmplă totul. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizorul şi de scenograful Dragoş Buhagiar”, se arată în comunicat.

Spectacolul a câştigat patru premii la Gala Comediei Româneşti 2012: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Silviu Purcărete a montat spectacole pe cele mai importante scene din ţară, dar şi din străinătate, fiind invitat în selecţia oficială a festivalurilor de la Avignon şi Edinburgh. Contribuţia excepţională la spaţiul cultural european a artistului român este recunoscută prin acordarea titlului de Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa şi prin decorarea cu Ordinul „Steaua României” în grad de comandor.

Alături de actorii Teatrului din Sibiu, Silviu Purcărete a montat alte şapte piese, printre care „Aşteptându-l pe Godot”, „Faust” şi „Metamorfoze”.Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, ajuns la ediţia a cincea, se va desfăşura între 11 şi 20 octombrie, la Cluj-Napoca.

Sursa: Mediafax