Deputatul clujean Adrian Oros a anunţat astăzi că va depune în Parlament un proiect legislativ care să prevină abandonul câinilor în stradă, considerând că actuala legislaţie nu tratează cauza care duce la apariţia câinilor maidanezi, ci efectul.

„Majoritatea cîinilor de pe stradă sunt animale abandonate de către stăpâni deoarece fie sunt prea mulţi, fie sunt nedoriţi, născuţi din monte diferite. Toată legislaţia actuală se ocupă de câinii fără stăpân, nu de câinii cu stăpân. Ei sunt principala sursă a câinilor fără stăpân. Responsabilizăm astfel stăpânii şi avem posibilitatea de a sancţiona abandonul. Situaţia a ajuns în acest punct grav deoarece se pot face şi mulţi bani”, a declarat liberalul clujean.

Împreună cu o asociaţie care doreşte protejarea câinilor fără străpân, acesta propune înfiinţarea şi organizarea la nivel naţional a registrului câinilor fără stăpân, care să fie conectat la registrul european al animalelor pentru cunoaşterea mai precisă a numărului de animale şi a locului unde acestea se află.

Alături de crearea bazei de date a câinilor din România, Oros propune instituirea unei evidenţe clare a câinilor vaccinaţi antirabic.

Totodată se impune controlul reproducţiei canine, prin sterilizarea obligatorie pentru rasele comune (cu excepţiile specificate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 55), declararea naşterii puilor în termen de 10 zile şi înregistrarea calităţii de crescător pentru cei care deţin mai mult de un cuib pe an, lucru care înseamnă şi obţinerea de avize în acest sens.

Rasele periculoase vor fi însoţite de un permis pentru deţinere. Proprietarii care deţin rase periculoase de câini au obligaţia doar de a-i declara la poţitie, fără să se ştie dacă proprietarii sunt în stare să îi gestioneze. Deputatul Adrian Oros propune care doar adulţii să poată deţine asemenea rase de câini în baza unui certificat de cazier, aviz psihologic, declaraţie pe propria răspundere că se cunoaşte comportamentul rasei şi un atestat care să certifice gradul de agresivitate al rasei.

Pentru comerţul transfrontalier cu câini, Adrian Oros, medic veterinar de profesie, doreşte ataşarea unui paşaport cu identificare pentru fiecare animal, schimbul de proprietar urmând să fie efectuat doar atunci când câinele are vârsta minimă de 3 luni, astfel încât să aibă toate vaccinele efectuate, să aibă un element de identificare a provenienţei.

Toate transferurile de câini între persoane se vor face doar prin documente de vânzare-cumpărare sau donaţie.

Contravenţii stabilite prin iniţiativa lui Adrian Oros sunt destul de usturătoare, pornind de la minim 1000 de lei pentru nemicrociparea animalului la intrarea pe teritoriul ţării. Amenzi vor fi acordate şi pentru persoanele care în termen de 72 de ore nu declară pierdute animalele pe care nu le mai găsesc.

La sancţiunile băneşti se va aplica şi interdicţia de a mai deţine câini pe o perioadă de 3 ani.

Deputatul Adrian Oros, medic veterinar de profesie, a menţionat că pentru restul speciilor de animale aceste reguli se aplică deja.