În calitate de deputat al PDL Cluj în Parlamentul României, Adrian Gurzău a anunțat că supune dezbaterii publice proiectul de “Lege privind interzicerea în România a folosirii cianurilor în industria minieră, pentru obținerea aurului și argintului”, proiect pe care l-a realizat și pe care intenționează  să îl depună în Parlamentul României.

 Prezenta Lege dorește să stopeze distrugerea patrimoniului natural al României, distrugere pe termen lung și cu potențial de extindere necunoscut la care se poate ajunge în viitor prin folosirea cianurii în industria minieră. Nu vrem să lăsăm moștenire viitorului o Românie cu un peisaj cu munții transformați în gropi pline de cianuri și cu pericolul potențial de infiltrare a acestora în pânza freatică a zonelor în care s-au folosit cianuri în activitatea minieră. Patrimoniul natural al României riscă să fie distrus prin folosirea unei metode interzise de către Uniunea Europeană. În ultimii ani, interesul companiilor de exploatare a devenit unul foarte mare în ceea ce privește țara noastră, mai ales de când s-au descoperit cantități impresionante de aur și argint în subteran. Aceste metale prețioase au fost evaluate la zeci de miliarde de dolari, beneficii la care aceste companii doresc să ajungă, fără a ține cont însă de prejudiciile pe care le vor aduce mediului înconjurător și implicit vieților omenești”, a spus Gurzău.

Posibilitatea unui dezastru ecologic la care putem să ajungem în cea mai veche așezare din România este prețul pe care românii trebuie să îl plătească astfel încât compania de exploatare să poată să își umple conturile cu aur într-un contract cu rea credință întocmit, iar românii să rămână în schimb cu o groapă în locul unui munte, condamnați să moară de foame, deoarece nici măcar turism nu vor mai fi capabili să facă în zonă. Pentru extragerea acelor cantități de metale prețioase, compania are de gând să folosească zilnic peste 40 de tone de cianură, o cantitate impresionantă, care, în mod evident, reprezintă un pericol iminent pentru om și natură. Tocmai de aceea, consider oportună prezenta legea, prin care se interzice în România folosirea cianurii în industria minieră pentru obținerea aurului și argintului, alinierea noastră la legile Uniunii Europene din care facem parte.

Cetățenii care doresc să participe la dezbaterea cu privire la acest proiect extreme de important pentru țara noastră, sunt rugați să transmită obiecțiile și/sau completările, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/adrian.gurzau/posts/601840329868044 sau pe adresa de e-mail: romaniatreaza@gmail.com.

Să discutăm în interesul românilor și al României – pentru o Românie trează.

Radu Ștefan