Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor americane de informaţii refugiat în Rusia, trăieşte sub pază, într-o locaţie secretă, dar reuşeşte să călătorească incognito şi aşteaptă vizita familiei sale, afirmă avocatul său într-un interviu televizat şi difuzat parţial luni, relatează AFP.

„Nu pot să spun nimănui unde locuieşte. Şi aceasta la cererea sa, fiindcă înţelegem că nivelul de periculozitate este foarte ridicat”, a spus pentru postul de televiziune rus RT avocatul Anatoli Kucerena, ale cărui afirmaţii au fost reproduse de agenţia Interfax, înainte de difuzarea interviului pe micul ecran.

„Cred că este în cotinuare imposibil de spus sau de «decriptat» (unde se află) locul său de trai”, a adăugat avocatul informaticianului american, care nu a mai apărut în public de când a obţinut, pe 1 august, azil provizoriu de un an în Rusia, după ce stat peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, unde a sosit pe 23 iunie, venind din Hong Kong.

Prezentatoarea Sofia Şevarnadze a scris pe Twitter că interviul va fi probabil retransmis, în întregime, la 23 septembrie, pe RT, un canal în limba engleză creat de Guvernul rus.

Anatoli Kucerena a subliniat că securitatea lui Edward Snowden este asigurată de către gărzi de corp „private”.

„El se plimbă. El poate călători. El călătoreşte pentru că se interesează de istoria noastră”, a continuat avocatul, afirmând că „nimeni nu l-a recunoscut pentru moment”.

Anatoli Kucerena a confirmat că tatăl, mama şi bunicii lui Edward Snowden intenţionează să-i facă vizite.

Washingtonul a cerut de mai multe ori ca Snowden să fie extrădat în ţara sa natală, unde a fost inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială efectuată de Statele Unite.

Sursa: REALITATEA.NET