Ministerul Apărării a anunţat luni că doi militari români au murit în Afganistan, după ce un dispozitiv improvizat a explodat în timp ce aceştia se aflau în misiune de patrulare.

Militarii români au fost răniţi, decedând ulterior la spital.

„Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală. În jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat”, precizează ministerul într-un comunicat.

Ulterior, MApN a transmis un nou comunicat de presă în care precizează că cei doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat „pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului”.

În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

Unul dintre cei doi militari decedaţi este maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani. El era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.
Celălalt militar decedat este plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, care era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, citat de Digi 24, a declarat luni dimineaţă că cei doi români se aflau alături de militari ISAF și militari afgani în misiunea de patrulare. Şi alți militari ar fi fost uciși în urma exploziei, în afară de cei doi români.

Ministrul a mai precizat că militari români au dotări asigurate de partea americană, inclusiv transportoare blindate, dar misiunea la care au participat cei doi români uciși era una de patrulare pe jos.

Duşa a mai spus că va trimite un avion pentru a-i aduce în țară pe cei doi români.

Ioana Radu, Sursa: Cotidianul