Dacă până acum, Moscova a pus în practică un blocaj economic, Republicii Moldova i-ar putea fi impuse noi sancţiuni ce ţin de regimul de vize acordat de Federatia Rusă pentru cetăţenii de peste Prut.

Fundalul este unul extrem de nefavorabil pentru muncitori moldoveni in Rusia a caror cifra se ridică spre 500.000. Deputatul din Duma de Stat a Federatiei Ruse, Ilia Drozdov, membru al Comitetului pentru afaceri CSI si relatii cu compatriotii, a declarat ca Moscova trebuie sa gandeasca un nou regim de vize pentru moldoveni. „Federatia Rusa trebuie sa introduca cu Republica Moldova (cu exceptia Transnistriei) un regim cat mai dur de vize!”, a scris acesta pe contul personal de Twitter. Reactia acestuia vine dupa publicarea unei stiri potrivit careia doi cetateni ai Republicii Moldova au fost retinuti la Moscova, fiind suspectati ca l-ar fi batut pana la moarte, cu bate de baseball, pe un sofer.

In paralel cu gandurile lui Drozdov, expertul militar rus Alexandr Novik, a declarat pentru agentia Novii Reghion ca multi inalti oficiali moldoveni au cetatenie romana, fapt ce ameninta securitatea nationala a Republicii Moldova. Potrivit datelor neoficiale, astazi aproximativ 70 – 80% a elitei politice din R. Moldova alaturi de cetatenia moldoveneasca detin si cetatenia Romaniei. Expertul rus ii amineteste aici pe presedintele Curtii de Conturi Serafim Urechean, ex-prim-vicepresedintele parlamentului, deputatul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc , vice-presedinte Comisiei Electorale Centrale stefan Uritu, membrul delegatiei moldovenesti la APCE Ana Gutu, liderii fractiunilor parlamentare ale liberalilor si liberal-democratilor Ion Hadirca si Valeriu Strelet, ex-ministrul afacerilor interne, Alexei Roibu, presedintele Curtii Constitutionale Alexandru Tanase . “Cinci din sase membri ai Curtii Constitutionale au cetatenie romana” , a declarat Novik. El mai spune ca o o buna parte dintre acestia sunt si in favoarea unei uniri a Republicii Moldova cu Romania.

De asemenea, el scrie ca reprezentantii PLDM aflati la guvernare promoveaza intereselor de afaceri romanesti si fac acest lucru in detrimentul companiilor locale. “Dubla cetatenie a oficialilor de rang inalt, judecatorilor si ofiterilor ai serviciilor de securitate – este o cale directa spre abuz. Detinatorul acesteia va promova intotdeauna interesele altei tari. Probleme cum ar fi constructia statala, securitatea nationala, dezvoltarea diferitelor sisteme, vor duce inevitabil la o concurenta cu alte state . Iar in favoarea cui vor lua decizii moldovenii ” romani ” este evident”, – conchide expertul rus.

Karadeniz Press