Lasand prejudecatile la o parte, problema avorturilor are cauze si efecte complexe, incepand de la lipsa educatiei sexuale si pana la marginalizarea femeii care a recurs la avort. Ziua de 26 septembrie a fost aleasa Ziua Mondiala a Contraceptiei si noi, romanii, ar trebui sa ii acordam o mai mare importanta avand in vedere ca ne aflam pe locul fruntas in topului tarilor europene cu cel mai ridicat numar de avorturi.

Ca sa ne dam seama mai bine de gravitatea acestui fapt, e important de amintit ca anul trecut in Romania au fost inregistrate 480 de avorturi pentru 1000 de nou-nascuti, un procent dublu fata de media inregistrata in Uniunea Europeana. Cand vorbim despre avort ne referim la intreruperea voluntara a sarcinii pe motiv ca nu a fost planificata.

Despre motivele care le determina pe femei sa ia aceasta decizie nu vom discuta, pentru este vorba strict despre o alegere personala ale carei consecinte vor fi suferite de persoana care face acest pas. Avortul poate fi realizat in doua feluri, medicamentos si chirurgical, ambele proceduri avand efecte secundare fizice specific, dar intotdeauna aceleasi efecte de natura psihologica.

Ce spune legislatia cu privire la avort

In Romania, avortul este permis la cerere in institutiile medicale acreditate, dar in mod legal interventia trebuie realizata pana in cea-a de-a 14-a saptamana de sarcina. Daca intreruperea de sarcina este necesara din punct de vedere terapeutic, aceasta poate fi realizata si dupa termenul de 14 saptamani.

Efectele secundare ale avortului chirurgical

Acestea pot varia de la cele mai usoare, precum dureri abdominale, sangerari vaginale pe o perioada scurta sau medie, stari de voma, balonare si diaree, pana la altele mai grave, precum convulsii si infact miocardic in timpul anesteziei, infectii si chiar infertilitate.

Efectele secundare ale avortului medicamentos

Acestea se pot manifesta in mod normal cu sangerari vaginale usoare de durata medie, cheaguri de sange, ameteli, dureri de cap, frisoane, febra, varsaturi, crampe, stari de greata si diaree. Cele mai complicate efecte secundare cu care te poti confrunta sunt: hemoragii abundente, infectii si infertilitate.

Efecte psihologice ale avortului

Multe dintre femeile care apeleaza la o procedura de intrerupere de sarcina sufera nu doar din cauza prejudecatilor celor din jur, cat mai ales din cauza sentimentului de vinovatie. Depresia postpartum poate aparea chiar daca este vorba de un avort voluntar, declansata de modificarile hormonale bruste, in timpul carora corpul intra in depresie.

Cand o femeie se hotaraste sa faca acest pas decisiv este important sa aiba un sprijin puternic din partea partenerului sau a familiei, pentru a nu crea conditii propice instalarii depresiei. Povara unui secret este la fel de grea de indurat daca cea care apeleaza la aceasta procedura alege sa nu impartaseasca nimanui experinta traumatizanta prin care a trecut. Asa cum unele femei pot resimti din plin sentimentul de vina, altele se simt usurate. Fiecare dintre noi reactioneaza diferit in astfel de situatii in functie de contextul familial si social in care se gaseste.

Cum poate fi prevenit avortul?

Printr-o educatie sexuala corespunzatoare in randul tinerilor, care ii poate invata cum sa te feresti de o sarcina nedorita. Cealalta metoda garantata poate fi… un NU hotarat spus la momentul potrivit.

Sursa: Cosmopolitan.ro