Etapa eparhială a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul” se va desfășura mâine, 12 septembrie 2013, la Cluj-Napoca. Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte. Astfel, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului s-au înscris în concurs patru formații corale de la biserici din orașele Cluj-Napoca, Bistrița și Gherla. Competiția va debuta la ora 10:00 în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, strada E. de Martonne, nr. 1. ”S-au înscris în competiție corurile parohiilor Înălțarea Domnului și Sfânta Treime din Cluj-Napoca, corul bisericii Protopopiatului din Bistrița și corul parohiei Sfântul Nicolae din Gherla. Toate formațiile corale participante vor trebui să interpreteze trei piese: Troparul hramului bisericii în care cântă sau un alt tropar la alegere, un Axion duminical sau praznical și o priceasnă, toate într-un interval de 12 minute. Evaluarea și notația prestației fiecărei formații va fi făcută de un juriu format din decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. Prof. Vasile Stanciu, prof. Ciprian Para de la Academia de muzică și Cornel Groza, dirijorul Corului Filarmonicii”, a precizat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Corul care va obține locul I la faza eparhială va participa la etapa pe mitropolie, care se va desfășura pe 26 septembrie tot la Cluj.
Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”este organizat de Patriarhia Română și se află la ediția a VI-a. Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare şi compozitorilor de muzică bisericească la secţiunea compoziţie muzicală. Concursul se desfăşoară în trei etape şi anume: etapa eparhială, mitropolitană și naţională ce se va desfăşura la Palatul Patriarhiei, unde fiecare mitropolie va fi reprezentată de corul parohial câştigător al etapei mitropolitane. Competiția îşi propune: să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și la cultivarea comuniunii frățești; să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești; să identifice şi să promoveze formaţiile de muzică bisericească valoroase; să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică; să îmbogățească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din țară.

Grigore Sâmboan, Sursa: Radio Renasterea