George Bush senior a prezentat duminică, într-un comunicat, condoleanţe sud-africanilor pentru moartea lui Nelson Mandela, iar câteva minute mai târziu purtătorul său de cuvânt a prezentat scuze pentru că trimis printr-o eroare aceste declaraţii.

„Barbara (soţia fostului preşedinte) şi cu mine plângem moartea unuia dintre cei care credea cel mai mult în libertate, pe care am avut privilegiul să îl cunoaştem”, scria al 41-lea preşedinte american în acest comunicat, ajuns în redacţii după anunţul privind revenirea lui Nelson Mandela – aflat în continuare în stare critică – la locuinţa sa de la Johannesburg, unde urmează să continue să primească îngrijiri.

„Era un om cu un curaj impresionant, care a schimbat cursul istoriei în ţara sa”, îl saluta Bush-tatăl, prezentând condoleanţe „familiei şi compatrioţilor” fostului preşedinte sud-african.

Într-un mesaj postat pe Twitter, purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte american Jim McGrath s-a pierdut rapid în scuze, explicând că a trimis comunicatul „după ce l-a citit greşit”, un titlu din The Washinton Post. „Este o eroare idioată din partea mea. Îmi cer scuze tuturor”, scrie el.

„A fost în întregime vina mea, ci nu o eroare a familiei Bush”, a mai scris McGrath pe contul său, @jgm41.

Sursa: Mediafax