Ghiţă Paşcalău: Scrisoare deschisă adresată domnului Vadim Tudor, europarlamentar

Domnule Vadim,

Sunt un urmaş de mocani dintr-un sat de la poalele Apusenilor. Nu sunt şi nu am fost înscris în niciun partid politic după lovitura de stat din decembrie 1989. Dar, de la apariţia P.R.M., cu o singură excepţie, am votat cu acest partid şi cu dvs. Pentru că am sperat că sunteţi altfel decât celelalte partide de fripturişti şi că vă pasă cu adevărat de soarta noastră, că luptaţi pentru binele ţării. Mai mult, în satul meu, mulţi ani de zile, rudele mele mi-au urmat sfatul şi au votat şi ele cu PRM deşi de multe ori, ulterior, mi-au bătut obrazul vorbindu-mi despre mizeriile pe care le făceau, cot la cot cu alţi aleşi locali, consilieri votaţi de noi, adică cei ai PRM.

Şi înainte de 1989, am fost de nenumărate ori la Ţebea, la mormântul Crăişorului, în semn de respect pentru exemplarul lui sacrificiu pentru neamul românesc. După 1989, vin an de an, în septembrie aici. V-am văzut şi v-am aplaudat de multe ori şi pe dvs., bucurându-mă să vă văd. Mă aşteptam să fi venit şi în acest an, dar, din păcate, nu aţi apărut aici.

După ce l-am ascultat pe dl. Funar, care a vorbit frumos, cu suflet, la ceremonia de depunere a coroanelor de flori, m-am îndreptat, cu cei doi nepoţi ai mei, unul în clasa a X-a, iar celălalt în clasa a II-a, pe care i-am luat cu minespre a le putea vorbi despre moţi şi lupta lor pentru adevărul cauzei noastre naţionale, spre locul unde urma a avea loc un spectacol de muzică populară, cu nume mari ale folclorului. La un moment dat, într-un cort din apropiere, nu prea departe de scenă, a izbucnit un zgomot puternic. Deranjat de nesimţirea celor din cort, m-am îndreptat într-acolo. Am aflat că sunt membri ai PRM Hunedoara, aripa lui Vadim, după cum a precizat cineva. Aceştia erau într-o vizibilă stare de ebrietate, cântau, urlau, înjurau, rosteau tot felul de cuvinte murdare, că mi ruşine să le reproduc. Îmi părea rău că mă însoţeau cei doi nepoţi, care auzeau astfel de cuvinte.

La scurtă vreme, la cortul cu pricina a venit Poliţia, însoţită de jandarmi. În loc să înceteze penibilul scandal, aceşti beţivi au început să înjure şi mai vârtos, să se laude că ei sunt PRM-iştii lui Vadim şi că, dacă nu-i lasă în pace, Vadim o să dea cu ei de pământ.

Eu m-am simţit extrem de ruşinat de acest comportament vulgar, violent şi huliganic.L-am căutat, după încheierea întregii tevaturi, pe dl. Funar să îi spun despre cele întâmplate. Dar nu l-am găsit. Cineva mi-a spus că, însoţit de PRM-işi din mai multe judeţe, plecase la casa memorială a lui Iancu. Mi-a părut sincer rău că nu era prezent. Poate ar fi putut interveni şi evita ruşinea ca acel gălăgios şi violent grup PRM să fie sancţionaţi de organele de ordine.

Nepotul meu cel mare m-a întrebat la un moment: Bunicule, ăştia sunt ăia pentru care te zbaţi tu să fie votaţi în satul tău?

Domnule Vadim, vă mărturisesc că nu am trăit de mult o asemenea ruşine. M-am întrebat atunci, dar şi acum, dacă ăsta e PRM-ul în care am crezut eu. Sau aceştia sunt doar ciurucurile care au rămas alături de dvs. Daţi-mi voie să vă sfătuiesc să nu încurajaţi astfel de beţivi primitivi şi violenţi să facă scandaluri în public invocând numele dvs. şi a aripii PRM pe care ar reprezenta-o.

E păcat să distrugeţi încrederea noastră, a celor care am crezut că PRM, mai ales acum, este o variantă care ar putea repune ţara pe linia de plutire.

Cu doriri de bine,

Ghiţă Paşcalău
comuna Săcuieu,
judeţul Cluj