Ani de zile am susţinut în scris numele eroului Avram Iancu pentru Aeroportul Internaţional Cluj. Acest nume este simbolic pentru românii din Ardeal şi are o rezonanţă majoră în orice inimă de ardelean ortodox, din neam în neam. După ce a fost oraş dacic, roman, săsesc, apoi „liber regesc” şi unguresc, Clujul îşi recuperează sistematic valorile şi denumirile simbolice autentice româneşti. Trebuie să felicit conducerea Consiliului Judeţean Cluj, o parte a consilierilor judeţeni şi pe comandantul aeroportului David Ciceo că au susţinut ca numele Crăişorului Munţilor să devină nume de aeroport regional. Aeroportul Cluj – Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, în baza Hotărârii Guvernului nr. 398/1997 privind trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor judeţene, trece sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Direcţia Juridică din Cadrul Consiliului Judeţean Cluj va efectua demersurile prealabile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, până la data de 15.10.2013, respectiv va solicita avizul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca. În urma consultării cetăţenilor din Cluj-Napcoa, aceştia au preferat numele de Avram Iancu în ciuda cârtelilor UDMR, care au susţinut denumirea de Mathyas Kiraly sau pur şi simplu de Cluj. Unii localnici germani sau filo-germani au susţinut numele savantului sas din Sibiu, care a studiat la Cluj, Hermann Oberth, dar faţă de acest nume s-au opus comunităţile evreieşti ardelene, deoarece savantul a făcut parte din echipa ştiinţifică a SS, care a inventat celebrele rachete V.

În discuţiile din cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj, vicepreşedintele Vakar Istvan a dorit să retragă proiectul de pe ordinea de zi, dacă nu se va numi acesta cu numele regelui Ungariei sau simplu Cluj tradus ungureşte Kolozsvar. Vicepreşedintele Vakar a spus că denumirea “Avram Iancu” este doar o reminescenţă “funariotă”, că Avram Iancu nu a fost aviator, şi că mai potrivită este denumirea “Matias Rex”. Preşedintele C.J. Cluj, Horea Uioreanu, a spus că un studiu efectuat asupra 40 de aeroporturi din lume a arătat că niciunul dintre acestea nu au denumiri de aviatori. Îi reamintesc liderului UDMR că numele aeroportului din Budapesta este „Franz List”, care după câte ştiu a fost muzician, nu aviator. Iar aeroportul din New York are denumirea de JFK, după numele preşedintelui american asasinat în Dallas. În cele din urmă, consilierii judeţeni ai PDL, cei ai UDMR şi Bogdan Emil (USL) au votat pentru denumirea de “Cluj” (14 voturi), iar USL a votat pentru denumirea “Avram Iancu” (17 voturi). Păcat că grupul PDL din Consiliul Judeţean Cluj în această chestiune de importanţă naţională s-a lăsat indus în eroare de către UDMR, aducând o ofensă memoriei lui Avram Iancu.

Noua denumire de „Avram Iancu” a Aeroportului Internaţional Cluj va umple inimile de mândrie românilor care vor pleca sau sosi de pe această poartă aeriană.Când românii vor tranzita Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” vor şti că pleacă sau se vor întoarce acasă, din sau în România, numele Crăişorului Munţilor le vor aminti de acum încolo mereu originea milenară şi „mândria de a fi român” liber. Iar celor care nu le place numele de Avram Iancu pot să plece şi să aterizeze în siguranţă pe Aeroportul „Franz List” din Budapesta, nu-i va opri nimeni.

Ionuţ Ţene