Preoții din protopopiatul Cluj I s-au reunit marți, 24 septembrie 2013, în conferință preoțească de toamnă. Întrunirea a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și a fost prezidată de Înaltpresfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Conferința a debutat la ora 10 cu o slujbă de Te-Deum oficiată în capela Seminarului Teologic Ortodox și a continuat în sala “Teofil Herineanu” cu dezbaterile și discuțiile pe tema propusă: Două imperative ale parohiei: activitățile cu tinerii și asistența socială.

Misiunea preoților – transmiterea pe mai departe a flacărei credinței

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre importanța misiunii preoților cu tinerii și a activităților filantropice realizate în parohii. Ierarhul i-a îndemnat pe preoți să se implice în astfel de activități și să transmită mai departe flacăra credinței: „Și tinerii și săracii trebuie să rămână în preocuparea noastră, pentru că în ceea ce-i privește pe tineri este vorba despre Biserica noastră de mâine și trebuie să transmitem pe mai departe flacăra credinței. Sigur că afirmativ o spunem cu toții, însă important este ca după puterea pe care ne –o dă Dumnezeu să ne implicăm efectiv în misiunea cu tinerii și în ajutorarea celor săraci și nevoiași din parohii”.

Tinerii și persoanele sărace în atenția preoților clujeni

După cuvântul de deschidere al ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a urmat susținerea comunicărilor pe tema propusă spre dezbatere Două imperative ale parohiei: activitățile cu tinerii și asistența socială. Părintele Iliuță Popa de la parohia Vâlcele a susținut un referat despre misiunea preotului de a-i atrage pe tineri spre Biserică, iar pe parcursul expunerii sale părintele Iliuță a oferit și câteva exemple și modalități prin care se poate realiza acest lucru. În același timp a arătat necesitatea unei relații fructuoase și benefice între preot, comitetul parohial și tineri, având în vedere că este nevoie ca aceștia să fie apropiați de Biserică și să înțeleagă rostul lor în comunitatea parohială. Un al doilea referat a fost prezentat de părintele Marcel Andreica de la parohia „SF. Dumitru” din Florești care a vorbit despre activitățile de filantropie realizate prin intermediul Bisericii. În acest context părintele Andreica a subliniat faptul că este necesară o colaborare între parohii și anumite asociații de profil din cadrul Arhiepiscopiei Clujului și că Biserică trebuie să se adapteze la situația socială actuală din țară. După expunerea celor două referate au urmat dezbateri și discuții pe tema propusă, precum și prezentarea unor activități cu tinerii și acțiuni filantropice ce au loc la nivelul unor parohii din protopopiatul Cluj I. În final consilierul misionar social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean i-a informat pe preoți cu privire la Festivalul tinerilor ortodocși din Eparhie, ce va avea loc în luna noiembrie și despre colecta realizată pentru familiile sinistrate din județul Galați.
Conferinţele preoţeşti de toamnă în Arhiepiscopia Clujului se desfaşoară în perioada 23 septembrie – 31 octombrie, în toate cele 9 protopopiate ale Eparhiei.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea