Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca Periprava, acuzat de genocid, a dat primele sale declaratii dupa a fost deconspirat. El ar urma sa fie audiat la Parchet, insa a refuzat sa le spuna jurnalistilor daca se va prezenta sau nu la audieri, relateaza B1 Tv.

Fostul tortionar a declarat, insa, ca „raspund doar in fata lui Dumnezeu”. Noi credem că lui Satana îi va răspunde. Ficior a gesticulat nervos si a ridicat vocea la jurnalisti.

„Dumnezeu este bun, bunatatea lui tine in veci si credinciosia lui din neam in neam. Eu sunt un om crestin si nu ma dedau la fapte care mi se imput. Sunt si am fost crescut in familie de credinciosi, baptisti”, a mai declarat vineri dimineata Ioan Ficior, citat de Digi 24.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a prezentat, miercuri, profilul complet al celui de al doilea tortionar comunist identificat de autoritati.

Este vorba despre Ion Ficior, cel care a condus in perioada 1960-1963 lagarul de detinuti politici de la Periprava din Delta Dunarii. IICCMER a anuntat ca a trimis catre Parchetul General sesizare privindu-l pe tortionarul Ficior, acuzat de genocid.

Faptele lui Ioan Ficior pot fi incadrate la infractiunea de genocid, prin conducerea unui regim de exterminare a detinutilor politici.

Documentele oficiale, trimise la Parchetul General, arata ca sub mandatul lui Ficior in penitenciarul de la Periprava au murit 103 detinuti, iar majoritatea a murit de foame. Victimele aveau intre 19 si 71 de ani. IICCMER mentioneaza ca Ficior a condus „un lagar al mortii”.

Fostul colonel are 86 de ani si locuieste in Bucuresti.

Sursa: Ziare.com