Retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi „un semnal prost” şi ar însemna că libertatea de exprimare nu este recunoscută, spune preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia fiecare persoană are dreptul constituţional de a spune „prostii”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a participat, vineri, la vernisajul unei expoziţii din Sfântu Gheorghe, a declarat că retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi „un semnal prost”.

„Trebuie să ne ridicăm deasupra dezbaterilor noastre politice în contradictoriu. Noi cu Tokes avem foarte multe dezbateri şi opinii diferite, dar când vorbim despre un principiu, trebuie să ne ridicăm deasupra acestor competiţii politice şi trebuie să spunem că libertatea de exprimare a fost unul din drepturile câştigurile în urma Revoluţiei din 1989”, a spus Kelemen.

Acesta consideră că fiecare cetăţean are dreptul constituţional de „a spune prostii” sau „lucruri foarte deştepte”, dar nu se poate ingrădi nimănui dreptul de a vorbi liber. În opinia lui Kelemen, o distincţie – Ordinul Naţional „Steaua României” – nu se poate retrage, deoarece Tokes a primit-o pentru meritele de la Revoluţie.

Dacă distincţia i s-ar retrage lui Tokes, spune Kelemen, ar însemna că libertatea de exprimare nu este recunoscută.

„Nu trebuie să fii de acord cu Tokes, nu trebuie să fi de acord cu nimeni până la urmă, dar nu este de acceptat să negi libertatea de exprimare”, a conchis Kelemen.

Senatorul PSD Gabriela Firea declara, joi seară, că subiectul retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat în 26 septembrie, la Academia Română, când acesta va fi invitat să-şi pledeze cauza.

Mediafax