Titlul reprezinta devizele sub care mai multi romani din Montreal au protestat simbata, 7 septembrie, impotriva folosirii cianurilor in exploatarile de la Rosia Montana. Desfasurata in fata cladirii in care se afla Consulatul General al Romaniei la Montreal, manifestarea a adunat si romani care, desi sub amenintarea unei prognoze meteo de ploaie, au venit cu copiii (chiar si in carucioare) pentru a se alatura din metropola canadiana tot mai multor voci din Romania (dar nu si ale politicienilor!) ce se ridica impotriva preconizatelor exploatari miniere din inima Apusenilor, informeaza ZigZag Roman-Canadian, ziar al comunitatii romanilor-canadieni.

Traseul proiectului privind bogatiile Rosiei Montane este stiut bine de manifestantii de la Montreal, care nu s-au sfiit sa remarce pokerul politic facut de „alesii neamului”, indiferent de doctrinele de la care se revendica ei, cu acest proiect nestopat nici de guvernele Boc sau Ponta si nici de Traian Basescu. De altfel, ca si la alte mitinguri care au mai avut loc la Montreal, romanii de aici au dat si de aceasta data dovada ca urmaresc atent evolutia politica, economica si sociala din tara, iar prin declaratiile politicianiste de la Bucuresti, oricit de mestesugite sint ele, se vede usor ce este bagat sub un pres tocit si mincat de molii.

Nu in ultimul rind, demn de remarcat este ca protestului organizat de tinara Maria Victoria i s-au alaturat o pereche asiatica si un tinar originar din Abidjan, Coasta de Fildes (student la Universite de Montreal), care aflind de la o colega romanca despre miting a participat pentru a-si declara solidaritatea cu cei ce se impotrivesc folosirii cianurilor, tara sa resimtind si acum problemele ramase dupa dezvoltarea unui proiect similar.

„Tradarea de tara, in aur se masoara”

Arborind cu mindrie steagul tricolor, manifestantii au cintat „Desteapta-te romane”, au scandat mesaje inclusiv in franceza –„Gabriel, chéri, pas de cyanure ici” (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decit evidenta)-, iar mesajele inscriptionate (unele trilingv) pe pancarte au fost si ele mai mult decit clare… daca ar exista si „ochi politici” care sa vrea sa le vada: „De departe, uniti pentru Romania”, „Apusenii liberi”, „Minerit DA, Otrava NU!”, „Save Rosia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings”, „We don’t breathe money, nor drink gold”.
Iar despre despre motivatia de a veni la mitingul de la Montreal si „interesele de grup (in proiectul Rosia Montana -n.r.) care sint sustinute prin deciziile de la Bucuresti”, Cristina Haiducu, una dintre participante, ne-a declarat: „Eu cred ca nu trebuie sa fii specialist in probleme de mediu sau de sanatate ca sa-ti dai seama ce se poate intimpla la Rosia Montana, daca aurul va fi scos pina la urma din pamint cum se vrea acum sa fie scos, e de rau pentru locuitorii zonei si nu numai. E suficient sa ai bunavointa sa te uiti la ce nenorociri s-au intimplat in alte parti ale lumii in urma exploatarilor cu cianura, ca sa nu mai vrei sa repeti ignorant experiente de nerepetat. Experiente atit de nedorite, incit tarile care au trecut prin ele, si unde a existat si vointa politica, au interzis procedura pe teritoriul lor. Dar problema astazi, in cazul celor care decid cum sa se intimple lucrurile la Rosia Montana, nu e lipsa de acces la informatie. Problema lor e alta, daca ma intrebati pe mine, si tine de interesele de grup care sint sustinute prin deciziile de la Bucuresti. Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru ca nu vreau ca oamenii din tara mea sa pateasca ce au patit cei din preajma exploatarilor miniere unde s-a folosit cianura – in Ghana, Statele Unite, Africa de Sud si pe unde a mai fost. Cianura evaporata din lacuri si respirata sau intrata in pinzele freatice si bauta aduce bube, cancer si moarte. {i omoara tot ce e forma de viata in jur, nu numai oameni. Am protestat la miting pentru ca nu ma astept ca decidentii romani sa inteleaga si sa accepte ca ce vor ei nu e bine pentru tara, drept care singura cale e sa li se forteze mina. Doamne ajuta sa reusim! Faptul ca la Rosia Montana ar fi vorba de mai mult decit o exploatare de aur si ca am putea fi inselati si material la afacerea asta poate fi important, dar e secundar pentru mine”.

Un nou protest va avea loc tot in fata Consulatului Romaniei la Montreal si simbata viitoare (14 septembrie), initiatorii fiind convinsi ca va fi considerabil mai mare numarul celor ce manifesta, in fond, pentru viata romanilor, in special a celor din Muntii Apuseni.

CRISTINA SOFRONIE
ziarul ZigZag Roman-Canadian,
Montreal (Canada)