Publicaţia New York Times dedică un articol amplu confruntării dintre cele două selecţionate naţionale, materialul fiind scris de către un corespondent din Budapesta.

Autorul aduce un elogiu fotbalului jucat de unguri, că doar românii n-au avut fotbalişti valoroşi pe plan mondial!? şi aminteşte că la finalul Primului Război Mondial, la căderea Imperiului Austro-Ungar, Ungaria a pierdut 75% din propriul teritoriu şi două treimi din populaţie. Desigur, în articol nu se precizează că Transilvania a fost teritoriu românesc.

NYT mai spune şi că în România există 1,5 milioane de vorbitori ai limbii maghiare. Recensământul oficial arată însă altceva: 1,2 milioane de unguri.

Articolul face referire şi la politicienii unguri extremişti de la Jobbik, alături de cei conservatori ai Fidesz, care luptă pentru autonomia teritorială a ungurilor din România şi care astfel învrăjbesc spiritele şi printre suporteri.

Totodată, este menţionată şi confruntarea sportivă dintre cele două formaţii, încheiată cu scorul de 2 – 2 la Budapesta, jucată fără suporteri din cauza scandărilor rasiste ale suporterilor din Ungaria la adresa evreilor.

Sursa: New York Times