Filmele românești sunt vedetele serii de 20 septembrie.Cinefilii sunt așteptați în număr cât mai mare la unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, comedii, drame sau documentare, programul Nopții Albe este și în acest an unul extrem de ofertant.

Cea de-a patra ediție a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecții speciale ale unor filme de referință pentru cinematografia românească. În 1993, regizorul Nae Caranfil își lansa primul lungmetraj din carieră, È pericoloso sporgersi, selectat în cadrul “Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) și distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii “Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.

Noaptea Albă îi dedică o proiecție specială unuia dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii ușoare românești, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.

Cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii românești, vocea inconfundabilă și farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiți artiști.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu).

La Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată în acest an și actriţa Luminița Gheorghiu.

Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme românești și una dintre cele mai reușite ecranizări, Moromeții (r. Stere Gulea) a fost lansat în 1987.

Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiței numeroase aprecieri, precum și o Diplomă de Onoare din partea Asociației Cineaștilor din România.

La douăzeci și cinci de ani după Moromeții, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actrița Luminița Gheorghiu au colaborat la o alta ecranizare, a romanului Sint o babă comunistă! (Dan Lungu). Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă.

În Cluj-Napoca, Noaptea Albă va avea loc la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

NapocaNews