Europa începe să înveţe cum se pronunţă Pandurii Târgu Jiu. E obligată de performanţa unei echipe care a avut curajul să-şi facă loc într-o competiţie pe care nu o cunoştea deloc. „Fotbalul înseamnă bucurie. Dacă vei câştiga, sărbătoreşte! Dacă vei pierde, zâmbeşte”, spunea Eric înainte de meci. Aşa gândesc jucătorii Pandurilor. Indiferent ce se va întâmpla în grupa de Europa League, gorjenii sunt din start învingători. Cu această mentalitate au intrat în teren fotbaliştii lui Pustai. Au jucat cu tupeul unei echipe care nu are nimic de pierdut şi căreia nimeni nu va avea ce să-i reproşeze în acest sezon de Europa League. Cu această atitudine i-au pus elevii lui Pustai în dificultate pe mult mai bogaţii ucrainieni.

Şi pentru „proful” de pe banca gorjenilor a fost debutul în grupele competiţiei cu numărul doi pe continent. În Europa League, Juande Ramos e „profesorul”. Când spaniolul câştiga Cupa UEFA şi pleca apoi la Real Madrid, pentru o serie de 18 meciuri fără înfrângere, Pustai se bucura pentru evitarea retrogradării din Liga I. Cam aceasta e diferenţa între cei doi antrenori şi aceasta a fost diferenţa şi pe teren.

Aparent a fost un meci echilibrat, dar în esenţă a fost o partidă controlată de echipa care are experienţa, maturitatea şi valoarea de partea sa. Vedetele Matheus (8) şi Konoplyanka (16) le-au dat primele emoţii gorjenilor şi clujenilor din tribune, iar Buleică şi Nicoară au încercat în zadar să destabilizeze cu centrări o defensivă de milioane de euro.

Unguruşan a salvat un gol
Şi cum în astfel de meci detaliile fac diferenţa, ucrai­nenii au lovit într-o secundă de neatenţie. Rotan a marcat după un corner în care defensiva lui Pustai a arătat că e la debut în grupele Europa League (38). Putea fi 2-0 după două minute, dar Unguruşan a salvat de pe linia porţii şutul lui Matheus (40), iar Konoplyanka a fost blocat de Stanca (42).

Pustai a mai sperat la o minune de la rezerva Ciucur, dar nici puştiul care l-a salvat cu Tel Aviv şi Braga n-a mai fost decisiv.

SITUAŢIE
Alexandru Vlad, fostul jucător al Pandurilor, a fost titular partida de aseară, aflându-se la al treilea joc în Europa League pentru ucrainieni. Interesant este faptul că Vlad nu are încă niciun minut în campionat. În schimb, fostul său coleg de la Şcoala Ardealul, Alexandru Ciucur, a început jocul pe bancă.

Ruslan Rotan i-a dedicat golul marcat în poarta Pandurilor lui Maksim Bilîi, fotbalistul ucrainean decedat în cursul acestei săptămâni la doar 24 de ani

AJUTOR
Lucescu, spion pentru gorjeni
Antrenorul lui Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, i-a venit în ajutor lui Cristi Pustai înaintea jocului cu Dnepr, furnizându-i informaţii despre echipa ucraineană, în faţa căreia a pierdut în acest tur de campionat, scor 3-1. Lucescu a recunoscut că a făcut acest gest întrucât şi Juande Ramos, antrenorul lui Dnepr, i-a ajutat pe cei de la Real Sociedad înaintea jocului cu Şahtior, de marţi, din grupele UEFA Champions League, câştigat în final de ucrainieni cu 2-0. (Mihai CINPOERU)

Sursa: Pro Sport