Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill şi-a început sâmbătă vizita de trei zile în Republica Moldova, fiind întâmpinat la aeroport de zeci de preoţi cu flori în mâini, în frunte cu mitropolitul Moldovei Vladimir, dar şi de zeci de persoane care au protestat față de această vizită.

Reprezentanţi ai Consiliului Unirii, care au protestat la începutul săptămânii şi faţă de venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, s-au adunat în faţa aeroportului cu pancarte cu mesaje antiruseşti.

Anterior, zeci de oameni s-au adunat la monumentul lui Stefan cel Mare pentru a-si demonstra nemultumirea fata de vizita patriarhului Kiril in Moldova.

„Kiril nu uita, Basarabia nu este a ta”, „Kiril, politician sau preot?”, „Go home, vrem in UE nu in URSS”, au fost mesajle acestora.

Într-un briefing, capul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că se va ruga pentru poporul moldovenesc şi pentru biserica ortodoxă, „care este parte a bisericii ortodoxe ruse”. „Principalul scop al vizitei mele este ca să mă rog împreună cu poporul Moldovei şi pentru prezent şi pentru viitor”, a declarat el.

Vizita patriarhului Kirill în Republica Moldova are loc la câteva zile după cea a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a făcut mai multe declaraţii dure la adresa Chişinăului, în contextul apropierii de UE. De asemenea, Rogozin a declarat la Chişinău că de rezultatele vizitei patriarhului Kirill vor depinde în mare măsură relaţiile moldo-ruse. Mai mulţi experţi de la Chişinău consideră că vizita are o importantă dimensiune geopolitică, mai ales în contextul situaţiei din Republica Moldova unde există o scindare a credincioşilor ortodocşi în două tabere – cei care aparţin Patriarhiei de la Moscova şi cei care aparţin Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

Patriarhul Kirill s-a mai aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 8-10 octombrie 2011, când a primit şi cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări – „Ordinul Republicii”.

Sursa: Cotidianul