PDL va ataca noua formă a Codului Rutier la Curtea Constituţională, considerând că se încalcă astfel dreptul la muncă al şoferilor profesionişti. Democrat-liberalii adaugă că varianta USL a Codului este una lipsită de echilibru atât prin amenzile uriaşe prevăzute, cât şi prin faptul că statul nu este tras la răspundere cu privire la responsabilitatea întreţinerii în bune condiţii a drumurilor.

“Codul Rutier, care ar trebui să reglementeze situaţia pe drumurile publice, se transformă întrun cod fiscal. Cum poţi tu, ca român, să plăteşti o amendă de 2.000 de euro la un salar de 800 de lei? Zi de zi românul este impozitat suplimentar, nemaivorbind că se încalcă dreptul constituţional la muncă. Aceste sancţiuni trebuie să fie progresive şi în concordanţă cu veniturile românilor şi cu gravitatea faptei. Considerăm că actualul Cod Rutier este bun şi că cei care greşesc trebuie să fie traşi la răspundere, însă nu există niciun studiu care să ne arate că mărirea menzilor duce la reducerea accidentelor grave. Ce justifică mărirea amenzilor? Numărul de maşini a crescut mult, dar numărul de accidente grave a scăzut raportat la această creştere. Nu este justificată nici o lege pentru “copiii de bani gata”, cum am auzit la cei de la Putere. Câţi “copii de bani gata” are România? Nu este necesar un nou Cod Rutier. Oricum, considerăm că trebuie să fie pus accent în această dezbatere şi pe responsabilitatea statului şi a guvernului, care trebuie să fie preocupat de infrastructura rutieră, de semnalizarea necorespunzătoare a şoselelor, şi de alte prevederi europene care deocamdată au fost ignorate, cum sunt vulnerabilităţile fizice la mijloacele de transport, categorie în care se află bicicliştii sau motocicliştii”, a declarat, astăzi, senatorul Alin Tişe, ministru al Internelor în guvernul din umbră al PDL.

Acesta a menţionat şi că amenzile neachitate de şoferii sancţionaţi se transformă în venituri neîncasate pentru primării, lucru care poate influenţa sumele defalcate calculate de la bugetul central pentru primăria respectivă.

Nu în ultimul rând, şoferii care nu îşi permit să achite amenzile de mii de euro, vor fi executaţi silit de către Finanţe.