Pe data de 20 octombrie 2013 va fi realizată la București cea mai mare manifestație unionistă a ultimilor 20 de ani.

Societatea civilă va ieși în stradă pentru a cere în numele României și a poporului român punerea în practică a deciziei Parlamentelor celor două state românești și care după 1989 au declarat ca fiind ilegal Pactul Ribbentrop-Molotov și au cerut anularea consecințelor acestui pact.

Câteva sute de mii de persoane au primit pe Facebook invitația de participare la eveniment și o bună parte din ele deja au confirmat.

Manifestația va consta într-un marș cu plecare începând cu ora 14.00 din Piața Victoriei din București.

La eveniment și-au anunțat deja participarea câteva mii de persoane din provincie dar și din Republica Moldova.

Acțiunea 2012, organizatorul acestui eveniment, consideră că doar unirea cu România a Republicii Moldova poate asigura o traiectorie clar europeană și singura capabilă a proteja pe românii majoritari dincolo de Prut în fața presiunilor rusești.

Aceasta a reușit în vara lui 2013 strângerea cu ajutorul a 1000 de voluntari a peste 100 000 de semnături pentru a introduce în parlamentul României o lege care să facă din Republica Moldova o prioritate a statului român. La această lege au aderat deja parlamentari din toate partidele politice ea urmând a intra în dezbaterea comisiilor parlamentului în a doua jumătate a lunii octombrie.

Cu o puternică susținere populară dar și în Parlamentul României, legea va crea instituțiile necesare implimentării etapelor de unificare a celor două state românești.

28 iunie 1940 este o zi tragică în istoria Basarabiei. În urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940 armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Tragedia care să abătuse asupra României în iunie 1940 a împietrit de durere sufletele românilor care au coborât steagul naţional în bernă. La aflarea veştii, românii din toată ţara au îngenuncheat şi au început să plângă. Pierderea Basarabiei a fost prima din cele trei mari cedări care au mutilat România Mare, clădită cu jertfe imense între 1916-1918 și apărată tot cu jertfă și sânge în 1919. Pentru românii de peste Prut începuse calvarul. Românii moldoveni s-au dus seara la culcare între graniţele României şi s-au trezit sub ghearele ocupantului sovietic, o ocupaţie necruţătoare şi nemiloasă. După 73 de ani, durerea pierderii teritoriului de peste Prut este la fel de mare. Golgota Neamului Românesc este departe de a se fi încheiat.

„Dacă mor – este pentru Bucovina şi Basarabia”

„Dacă mor – este pentru Bucovina şi Basarabia. De ar fi să reîncep, aş face la fel …” au fost ultimele cuvinte ale Mareşalului Ion Antonescu transmise mamei sale la despartire, în după amiaza de 1 iunie 1946, la Jilava. Mareşalul Ion Antonescu a fost executat în ziua de 1 iunie 1946 alături de alţi colaboratori, de autorităţile comuniste şi ocupantul sovietic.

Moldopress
AM