Atacul din mall-ul din Nairobi i-a curmat viata duminica lui Kofi Awoonor, un faimos poet al Ghanei. Inca din anii ’60 poeziile sale au fost predate in scolile din Ghana.

Kofi Awoonor a fost poet, diplomat, om de stat, erudit si o figura emblematica a culturii ghaneze. A fost ucis in atacul comis de militantii somalezi in mall-ul din Nairobi. Moartea sa, la 78 de ani, i-a socat pe compatriotii sai ghanezi, natiunea africana a carei inceput dificil l-a evocat in poeziile sale, arata NY Times.

Awoonor a publicat romane si carti de versuri, intre care celebrele in tara sa „Cantece ale tristetii”. A fost ambasadorul tarii sale la ONU in anii ’90 si a predat in universitati americane si gjhaneze. El fusese invitat la o conferinta in Nairobi si se dusese la mall sa ia micul dejun cu fiul sau, care a fost si el ranit in atac.

Poezia sa a fost influentata de cantecele funerare ale populatiei minoritare Ewe, din care Awooro facea parte. Cantecele funerare au fost folosite in poezia sa „pentru a plange starea Africii, oprimarea”, a spus Esi Sutherland-Addy, profesor asociat la Universitatea din Ghana.

„Suntem toti in stare de soc”, a mai spus acesta. Figuri publice din Ghana, inclusiv presedintele John Dramani Mahama, si-au exprimat tristetea pentru moartea lui Awoonor.

NapocaNews