Directorul executiv al Gabriel Resources Ltd, Jonathan Henry, a anunţat pentru presa canadiană că, în cazul în care proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament, vor apela la justiţie şi vor solicita despăgubiri de patru miliarde de dolari de la Guvernul României.

Potrivit declaraţiei reprezentantului Gabriel Resources citate de un cotidian din Toronto, în condiţiile în care camera inferioară a Parlamentului respinge proiectul, „vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale de investiţii pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari (americani)”.

Acesta susţine că vor aduce cazul în atenţia publică şi „eforturile României de a atrage investiţii străine vor suferi foarte mult”.

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbușit luni cu pana la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandând la începerea şedinţei tranzacţionarea cu prudenţă. Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere.

Marţi, acţiunile au închis la 65 de cenţi canadieni, comparativ cu valorile maxime de 8 dolari din 2010 şi 2011, când compania se aştepta la o aprobare iminentă a proiectului.

Sursa: hotnews