Distribuie articolul

Recent, cu prilejul confruntării fotbalistice dintre echipele naţionale ale României şi Ungariei, opinia publică din ţara noastră a asistat oripilată la comportamentul primitiv, ostentativ şi jignitor al câtorva sute de fani unguri, veniţi din Ungaria, cărora li s-au alăturat alte câteva sute de cetăţeni români, de etnie maghiară, la fel de violenţi, care şi-au arătat şi dovedit, a câta oară, ura faţă de statul român. Atât pe timpul transportului, cât şi după sosirea la Bucureşti, aceşti fanatici, care au ţinut să atragă atenţia românilor, dar şi întregii opinii publice europene, că ei sunt reprezentanţii unui stat membru al U.E., cu pretenţii teritoriale, de tip revanşard şi horthyst, împotriva unui stat vecin, şi el membru al U.E., s-au dedat nu numai la consumul excesiv de băuturi alcoolice şi la distrugeri barbare, dar şi la proferarea unor ameninţări şi cuvinte profund jignitoare, inadmisibile, la adresa ţării în care se aflau, a poporului român şi a simbolurilor naţionale ale acestuia. Aceeaşi atitudine de tip neo-fascist a fost manifestată şi pe Stadionul naţional, din primul până în ultimul minut al confruntării fotbalistice. Tot aici, aceste brute aflate sub influenţa băuturilor alcoolice şi, probabil, şi a drogurilor, au scandat lozinci antiromâneşti, au aruncat cu petarde şi au devastat stadionul, distrugând scaunele şi alte dotări ale acestuia. Asta după ce, aproape toate mijloacele de transport puse la dispoziţia lor spre a fi aduşi de la Gara de Nord la Stadionul naţional, au fost şi ele distruse grav, cu sălbăticie.

De-a lungul anilor, la Bucureşti sau în alte localităţi româneşti, au mai venit suporteri ai unor echipe de fotbal recunoscuţi pentru comportamentul lor agresiv, dar absolut niciodată nu am asistat la astfel de manifestări, care, dincolo de caracterul primitiv, s-au constituit într-o formă premeditată, probabil ordonată de guvernanţii de la Budapesta, de jignire şi ofensare a unui popor, de tulburare a liniştii şi ordinii publice, a siguranţei cetăţenilor, de distrugere, cu violenţă şi ură a tot ce le-a ajuns înainte. Asemenea distrugeri, cu nimic diferite de cele săvârşite de turci sau tătari în întunecatul Ev Mediu, trebuie să dea serios de gândit atât autorităţilor, cât şi instituţiilor abilitate să prevină un asemenea comportament. Au lipsit doar crimele propriu zise, însă vandalii unguri au rănit, în războiul lor vădit antiromnânesc, jandarmi, suporteri români, stewarzi de pe Stadionul naţional sau diverşi alţi lucrători, inclusiv la ieşirea din ţară, fără nici o legătură cu confruntarea fotbalistică respectivă.

Având în vedere acest comportament extremist al suporterilor unguri, Partidul România Mare cere Ministerului Administraţiei şi Internelor, Procurorului general al României, dar şi Ministerului Afacerilor Externe să nu rămână indiferenţi în faţa acestei noi dovezi a gradului sporit de violenţă şi ură a acestor cetăţeni unguri faţă de ţara noastră şi de poporul român. Cerem insistent Parchetului General să demareze urmărirea penală împotriva infractorilor unguri, dar şi a susţinătorilor lor din rândul cetăţenilor români de etnie maghiară, care li s-au alăturat. De asemenea, P.R.M. cere ministrului Afacerilor Externe să-l convoace la Minister poe ambasadorul Republicii Ungare spre a-i înmâna un protest ferm faţă de faptele deosebit de grave comise de cetăţeni ai acestui stat pe teritoriul României.

În acelaşi timp, P.R.M. solicită Ministerului Afacerilor Externe ca, pe baza înregistrărilor video ale actelor de barbarie şi distrugeri comise de suporterii unguri să fie aduse la cunoştinţa organelor fotbalistice europene, dar şi la cunoştinţa cancelariilor europene, inclusiv a liderilor U.E. Asemenea fapte, cu un real grad de pericol la adresa României trebuie cunoscute de toţi factorii europeni întrucât acestea nu constituie doar excesele unor suporteri fanatici, ci reprezintă manifestări de tip fascist, revanşard, un atac îndreptat împotriva instituţiilor şi populaţiei unei ţări membre a U.E. Suporterii unguri, aşa cum a declarat pentru mass media şeful Poliţiei Române, au premeditat un astfel de comportament agresiv şi vandalizant şi au venit în România cu intenţia vădită de a crea haos, de a comite fapte huliganice, de a ataca forţele de ordine, de a vandaliza şi distruge mijloacele de transport şi Stadionul naţional, dar şi de a profera injurii şi ameninţări, respectiv lozinci de tip fascist, revizionist şi revanşard împotriva ţării noastre şi a poporului român. Un astfel de comportament nu are nimic de a face cu o competiţie sportivă!

Nici autorităţile române, nici liderii europeni nu pot trece indiferenţi faţă de astfel de manifestări şi trebuie să analizeze, cu maximă urgenţă, un astfel de comportament, luând măsurile legale ce se impun spre a descuraja escaladarea lui în viitor în forme şi mai violente, de ameninţare a siguranţei şi păcii pe continentul nostru.

P.R.M. solicită, totodată, europarlamentarilor români, indiferent de partid, să ridice problema comportamentului huliganic al suporterilor unguri în comisiile şi în plenul Parlamentului European.

BIROUL PERMANENT AL PARTIDULUI ROMÂNIA MARE ALES LA CONGRESUL EXTRAORDINAR DE LA ALBA IULIA