Problema câinilor comunitari nu poate fi rezolvată pe termen scurt dacă, după sterilizare, animalele sunt lăsate în libertate.

Concluzia aparţine Institutului de Cercetare a Interacţiunii Om – Animal care arată într-un document că odată întorşi pe străzi câinii sterilizaţi se comportă la fel ca cei nesterilizaţi.

Membru al Institutului, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Andrei Mihalca, spune că animalele care trăiesc pe străzi flămânzesc, rabdă de frig şi sunt purtătoare de boli. El spune că, pe termen scurt, din cauza numărului mare de câini, eutranasierea trebuie luată în calcul de administraţiile locale.

În documentul Institutului de Cercetare a Interacţiunii Om – Animal se precizează că principala cauză a înmulţirii câinilor comunitari o reprezintă proprietarii care nu îşi sterilizează animalele. De cele mai multe ori puii femelelor ajung pe străzi, iar la maturitate pot reprezenta un pericol.
Cea mai potrivită soluţie pentru evitarea acestei situaţii este, spun membrii institutului, sterilizarea tuturor animalelor de companie fără valoare chinologică.

Medicul veterinar Ciprian Ober spune că mulţi proprietari de câini preferă să lase femela să nască măcar o dată, înainte de a o steriliza, considerând că acest lucru ajută la sănătatea animalului.

Ciprian Ober arată că aceasta este o concepţie greşită, deoarece, dimpotrivă, sterilizarea câinilor în primele luni de viaţă reduce riscul apariţiei unor boli odată cu îmbătrânirea.

Numărul câinilor fără stăpân din România s-ar putea reduce în timp printr-o educaţie adecvată a populaţiei care să înceapă înca de la şcoală.
Conferenţiarul Alina Rusu, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educatiei, spune că elevii ar trebui învăţaţi încă din clasele mici ce înseamnă un animal de companie, ce responsabilităţi au cei care îl îngrijesc şi de ce e importantă sterilizarea.

Raportul Institutului de Cercetare a Interacţiunii Om – Animal va fi prezenat atât administraţiilor locale cât şi guvernului. Una dintre propunerile documentului vizează instituirea unui impozit pentru deţinătorii animalelor de companie care refuză sterilizarea acestora.

Mihai Miclăuş. Sursa: Radio Cluj