Reducerea TVA-ului cu 15% a dus la o scădere nesemnificativă a pâinii în magazine, la nivel naţional, asta în contextul în care şi preţul grâului a scăzut în această perioadă cu 50%.

Potrivit unui studiu EconText, Clujul se află pe ultimele locuri în România, alături de Ialomiţa, la scăderea preţului pâinii.

Scăderea preţului pentru cumpărători este de la o pâine care costa înainte 1,2 lei, la 1,9.

„În realitate proiectul referitor la TVA nu favorizează cumpărătorul de pâine, ci procesatorii şi nicidecum producătorii de pâine. Acum înţeleg de ce miniştrii PC au susţinut această iniţiativă. Firmele pe care le deţine Dan Voiculescu, sunt printre puţinii procesatori din Româna. Măsura populistă prin care USL anunţa reducerea preţului pâinii a fost făcută tot pentru ei, în condiţiile în care preţul la grâu s-a redus cu 50%, TVA-ul s-a redus de la 24 la 9%… ar fi trebuit să avem pâinea ieftinită cu cel puţin 30%, ori în cele mai fericite cazuri avem reduceri la 8%”, a declarat astăzi senatorul clujean Alin Tişe.

În acest sens, el va depune o interpelare la adresa miniştrilor Agriculturii, Daniel Constantin, respectiv a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, pentru demararea unor controale la nivel naţional, astfel încât să fie evidenţiat în mod oficial această stare de fapt.