Vizita reprezentantului special al presedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, la Chisinau, luni, a fost marcata de un moment interpretat de presa locala drept o amenintare prea putin voalata la adresa moldovenilor.

Dupa intrevederea cu vicepremierul Valeriu Lazar, cei doi au facut declaratii pentru presa. Ultima fraza rostita de oficialul moldovean a dat fiori moldovenilor, scrie Unimedia.

Rogozin a avut grija sa dea de inteles cetatenilor R. Moldova ca ar putea ingheta la iarna daca Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

„Il asteptam pe Valeriu Lazar la Moscova… energetica este importanta, mai ales pentru a preveni frigul. Sper ca nu veti ingheta la iarna”, a spus Rogozin zambind.

Anterior declaratiei de la Chisinau, Dmitri Rogozin a amenintat ca o eventuala decizie a R. Moldova de a se alatura Uniunii Europene va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia si va complica situatia din Transnistria.

„Daca aleg aceasta cale, ar trebui sa ia in considerare ca acest lucru nu inseamna ca adera la UE”, a declarat Rogozin. „Aceasta este doar o anticamera unde s-ar putea sa fie tinuti mult timp la degetul mic taiand in primul rand relatiile cu Federatia Rusa. Multe dintre legaturile care exista in acest moment vor fi rupte”, a continuat vicepremierul rus.

Dmitri Rogozin a pus in discutie consecintele ruperii legaturilor cu Rusia amintind de agravarea problemei din Transnistria.

„Pentru Republica Moldova, acest lucru va avea consecinte importante conectate la rezolvarea problemei din regiunea Transnistria. Ar gresi daca un nou guvern pro-european s-ar gandi sa ia o decizie fara sa se uite inapoi, fara sa se consulte cu poporul, mai precis cu oamenii din regiunea transnistreana, taind relatiile istorice cu vecinii din est, acolo unde se afla practic intreaga piata de desfacere pentru produsele moldovenesti precum si locurile de munca pentru muncitorii moldoveni”, a mai declarat Rogozin.

Coincidenta sau nu, serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” avertizeaza cu privire la exporturile moldovene de vinuri, la doar o zi dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut declaratiile privind livrarea gazelor naturale.

Seful Serviciului sanitar rus, Ghenadie Oniscenko, nu exlude revenirea la situatia din 2006, cand vinurile moldovenesti au fost complet interzise pe piata ruseasca.

Intr-un comunicat de presa, Rospotrebnadzor avertizeaza ca daca, in viitorul apropiat, autoritatile de la Chisinau nu vor intreprinde masuri esentiale pentru a garanta siguranta si calitatea produselor livrate, atunci embargo-ul pentru vinuri poate deveni realitate.