Conducerea FMI a aprobat încheierea unui nou acord preventiv cu guvernul României în valoare de aproape 2 miliarde de euro, pe o durată de doi ani.

Consiliul Director al FMI a avizat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord preventiv, cu România, în valoare de aproape 2 miliarde de euro, cu o durată de doi ani.

FMI remarcă faptul că, pe parcursul ultimelor două acorduri, România a redus dezechilibrele fiscale şi a început reformele de structură în mai multe domenii.

Acordarea unui împrumut este însă însoţită de o serie de recomandări pentru România.

Orientarea actuală a politicilor fiscale şi monetare este în mare măsură adecvată, motiv pentru care autorităţile române trebuie felicitate, scrie pe site-ul oficial al FMI-ului.

Totuşi, PIB-ul real nu a revenit încă la nivelul dinaintea crizei, economia rămâne vulnerabilă la şocuri externe, în timp ce agenda de reforme este nefinalizată.

FMI consideră că pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri este importantă aplicarea reformelor în transporturi şi energie.

Liberalizarea treptată a preţurilor la energie, însoţită de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili ar trebui continuată.

Cât despre sistemul bancar din România, FMI afirmă că acesta este bine capitalizat, dar creditele neperformante continuă să crească, iar autorităţile ar trebui să adopte o serie de măsuri în acest sens.

Reacţia BNR

Noul acord cu FMI asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afaceri, dar şi transparenţa deciziilor în sectorul public, însă România are în continuare câteva probleme care trebuie rezolvate cu resurse interne, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

El a participat la Bucharest Forum, unde a arătat că în România economisirea internă este redusă şi retragerea fondurilor puse la dispoziţie de băncile-mamă sucursalelor din România „este o problemă”.

Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, în aceste condiţii, măsurile de contracarare trebuie să se bazeze cu preponderenţă pe resursele interne.

România Actualităţi