Este evident că românii nu doresc să uite de duhovnicul neamului Iustin Pârvu. Pentru ortodocşi înmânarea post mortem lui Iustin Pârvu a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie este un act de curaj şi recunoaştere a martirilor şi mucenicilor, a  Sfinţilor Închisorilor. Părintele Justin Pârvu a primit sâmbătă, 14 septembrie, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Baia Sprie, în cadrul evenimentului “Triunghiul morţii”, care a adunat istorici, oameni de cultură, reprezentanţi ai BOR, precum şi obştea celor două mănăstiri pe care fostul mare duhovnic le-a ridicat în satul Petru Vodă. Noul stareţ Hariton Negrea a ridicat titlul din mâna primarului şi a consilierilor locali de la Baia Sprie spunând: “Noi am învăţat de la Părintele Justin să fim în dragoste faţă de neamul acesta, chiar dacă în unele articole a fost condamnat că a fost xenofob sau altfel. Toţi aceşti oameni care se cred de altă religie, altă naţionalitate, să vină la noi, la mănăstire şi o să vadă că stăm cu ei la masă şi împărţim aceeaşi pâine. Aveam cazuri la mănăstire când în duminici puteam să aşezăm la masă câte 1.300 de persoane, fără să ţinem seama că sunt ortodocşi, că sunt romi, maghiari, erau toţi veniţi acolo la Părintele Justin”.

Sincer, după incidentul cu Valeriu Gafencu de la Tg. Ocna, când la insistenţele Institutului Elie Wiesel şi a premierului Victor Ponta, primarul şi consilierii local i-au retras ruşinos titlul de cetăţean de onoare acestui mare mucenic şi Sfânt al Închisorilor comuniste, eram neîncrezător. Scenariul părea că se va repeta şi la Baia Sprie. Totuşi, e de salutat că societatea civilă naţionalistă s-a mobilizat repede şi nu a mai permis batjocorirea memoriei a încă unui duhovnic şi martir al ţării noastre. E de salutat iniţiativa Gazetei de Maramureş, a Asociaţiei Civic Media, a portalului Ziarişti Online de a susţine propunerea decernării titlului de cetăţean de onoare post-mortem lui Iustin Pârvu. În favoarea acestui demers creştin s-au mobilizat unitar vocile noului val de editorialişti naţionalişti de la publicaţiile Buciumul, NapocaNews şi FrontPress. Era strigător la cer, ca un institut plătit din banii contribuabililor români, majoritari ortodocşi, să întineze memoria unui martir şi duhovnic, care a fost părintele neamului românesc în ultimele decenii. Însăşi BOR, prin vocea IPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului s-a implicat în susţinerea societăţii civile româneşti de omagiere a părintelui Iustin Pârvu: “Toţi aceştia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncaţi în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispăşească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi. Şi chiar dacă acuma se pune problema ca să fie trecuţi în rândul sfinţilor, ei nu trebuie să fie trecuţi în rândul sfinţilor. Ei sunt sfinţi, prin sacrificiul lor. Îi admir pe cei care se luptă să fie trecuţi din puşcării în Sinaxare, în rândul sfinţilor. Adică să fie şi oficial trecuţi, recunoscuţi, declaraţi sfinţi. Dar ei sunt, de fapt, sfinţi. Ei s-au sfinţit, s-au sanctificat. Se poate spune şi că tot poporul român este sfânt, pentru că tot poporul a suferit în 50 de ani de comunism. Dar au fost oameni care s-au evidenţiat prin suferinţă, prin felul cum au trăit, ce au făcut şi ce au lăsat în urmă, cum este şi Părintele Justin Pârvu. Justin Pârvu este unul dintre miile de martiri ai poporului român. Pot spune că în mod normal Părintele Justin Pârvu a primit recunoaşterea de cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie. Dar acest titlu de cetăţean de onoare trebuie privit ca un titlu de cetăţean de onoare acordat tuturor celor care au suferit la Baia Sprie şi chiar un titlu acordat pentru toţi cei care au suferit în comunism în toate puşcăriile din ţară! Baia Sprie face parte din Episcopia noastră şi mă bucur că Primăria şi Consiliul Local au răspuns în unanimitate la propunerea Gazetei de Maramureş, susţinută de mulţi oameni de seamă, de a-l face pe Justin Pârvu cetăţean de onoare”.

Dar cel mai mult am apreciat poziţia dârză şi demnă a primarului din Baia Sprie, care nu s-a lăsat intimidat de opoziţia ruşinoasă a Institutului Elie Wiesel şi a şefului acestuia, premierul Victor Ponta. La Tg. Ocna am avut un primar pesedist, care la primul apel al bocancului guvernamental, i-a retras titlul martirului Valeriu Gafencu. În schimb, primarul din Baia Sprie, Dorin Vasile Paşca, a oferit un drept la replică antologic: “Părintele Justin Pârvu s-a consacrat lui Dumnezeu, neamul său şi marii familii creştine, nu ideologiilor politice. Nu a fost un agitator doctrinar, ci o mare conştiinţă. Zecile de mii de pelerini, prezenţi la înmormântare sa, au confirmat că odată cu trecerea la odihna veşnică s-a născut un sfânt. Practic, prigoana stalinistă l-a desăvârşit întru sfinţenie. Iată de ce, găsim poziţionarea dumneavoastră, cel puţin inadecvată. Nu credem că a sosit vremea să ne mântuim pe furiş, cu aprobarea cuiva. Diploma de CETĂŢEAN DE ONOARE nu aduce beneficii răposatului arhimandrit, ci, mai degrabă, comunităţii noastre ca recurs la demnitate şi memorie. Filmul documentar „Fericiţi cei prigoniţi” şi demersul nostru civic vor constitui documente pentru cei care au dreptul să ştie dar nu au voie să uite.” Mai mult primarul Paşca a mai spus: “Nu avem nevoie de aprobarea cuiva pentru a-l cinsti pe Parintele Justin Pârvu” Ce mai putem înţelege din replica demnă şi înţeleaptă a primarului aflat la al doilea mandat? Dorin Vasile Paşca nu este membru de partid, ci a ieşit primar de două ori consecutiv, ca independent. Dacă primarul era membru PSD, acum acesta ar fi retras titlul, la ordinul lui Victor Ponta, la fel ca la Tg. Ocna. Înţelegem de aici, că naţionaliştii români şi ortodocşii în general ar trebui să voteze la următoarele alegeri tot mai mulţi primari, aleşi locali şi parlamentari independenţi, care nu fac parte din coteria politică post-decembrisă, ce se peridă la putere ciclic şi sunt de fapt marionetele în mâna unor păpuşari străini. Nu întâmplător se strigă zilele acestea în pieţele marilor oraşe: “Toate partidele, aceeaşi mizerie!”

Înmânarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem părintelui Iustin Pârvu este o victorie românească, un adevărat Mărăşeşti în faţa unui globalism nivelator, biruinţă făcută posibilă datorită societăţii civile creştine, editorialiştilor patrioţi şi presei alternative româneşti, tot mai puternică şi neînfricată în ultima vreme. Totul s-a făcut cu ajutorul Domnului. Amin.

Ionuţ Ţene