Decizia a venit dupa ce moldovenii au anuntat ca vor semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, la Vilnius. „Am luat decizia de a suspenda importul de produse vitivinicole moldovenesti in Federatia Rusa”, a declarat medicul sanitar-sef al Rusiei, Ghenadi Oniscenko, pentru Interfax, citat de Unimedia.

Motivul oficial pentru sistarea importurilor de vinuri este, potrivit Federatiei Ruse, „cantitatea exagerata de plastifianti” din aceasta bautura. „Exista nereguli in tehnologia de procesare si depozitare a produselor finite, fapt inadmisibil pentru un proces civilizat de producere”, a mai spus Ghenadi Oniscenko.

Potrivit oficialului rus, interdictia va fi ridicata abia atunci cand „Federatia Rusa va vedea realizarea masurilor concrete din partea Republicii Moldova indreptate spre solutionarea sistemica a problemei”.

Reprezentantii guvernului de la Chisinau au anuntat ca vor examina anuntul serviciului sanitar rus. „Autoritatile de la Chisinau sunt in dialog constant si vor continua sa comunice cu partenerii rusi ca sa inteleaga natura obiectiilor si pentru formularea unei reactii in aceasta privinta”, a declarat purtatorul de cuvant al premierului, Liliana Vitu.

Interdictia vine la scurt timp dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca o eventuala apropiere de Uniunea Europeana va aduce dupa sine ruperea relatiilor cu Rusia.

„Daca aleg aceasta cale, ar trebui sa ia in considerare ca acest lucru nu inseamna ca adera la UE”, a declarat Rogozin. „Aceasta este doar o anticamera unde s-ar putea sa fie tinuti mult timp la degetul mic taiand in primul rand relatiile cu Federatia Rusa. Multe dintre legaturile care exista in acest moment vor fi rupte”, a continuat vicepremierul rus.

NapocaNews