Vicepremirul rus Dmitri Rogozin a amenintat ca o eventuala decizie a Republicii Moldova de a se alatura Uniunii Europene va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia si va complica situatia din Transnistria.

Autoritatile din Republica Moldova se pregatesc pentru summitul de la Villnius, unde este asteptata decizia de aderare a Republicii Moldova si a Ucrainei la UE.

„Daca aleg aceasta cale, ar trebui sa ia in considerare ca acest lucru nu inseamna ca adera la UE”, a declarat Rogozin. „Aceasta este doar o anticamera unde s-ar putea sa fie tinuti mult timp la degetul mic taiand in primul rand relatiile cu Federatia Rusa. Multe dintre legaturile care exista in acest moment vor fi rupte”, a continuat vicepremierul rus, potrivit agentiei ITAR-TASS.

Dmitri Rogozin a pus in discutie consecintele ruperii legaturilor cu Rusia amintind de agravarea problemei din Transnistria.

„Pentru Republica Moldova, acest lucru (aderarea la UE n.red.) va avea consecinte importante conectate la rezolvarea problemei din regiunea Transnistria. Ar gresi daca un nou guvern pro-european s-ar gandi sa ia o decizie fara sa se uite inapoi, fara sa se consulte cu poporul, mai precis cu oamenii din regiunea transnistreana, taind relatiile istorice cu vecinii din est, acolo unde se afla practic intreaga piata de desfacere pentru produsele moldovenesti precum si locurile de munca pentru muncitorii moldoveni”, a mai declarat Rogozin.