Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj a anunţat ieri, 2 septembrie, printr-un comunicat, demiterea comisarului Augustin Rus din funcţia de şef al Poliţiei Huedin I mutarea lui într-un alt post. Asta după ce în primăvară fusese demis şi anchetat fostul director de la Romsilva Cluj, Traian Mariş. În cele din urmă, acesta a scăpat de pârnaie primind 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare.

„Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a dispus eliberarea din funcţia de şef al Poliţiei oraşului Huedin a domnului comisar şef de poliţie Rus Augustin şi mutarea într-o funcţie de execuţie în cadrul instituţiei, ca urmare a deficienţelor constatate cu ocazia controlului derulat de ofiţeri din cadrul inspectoratului”, afirma, ieri, 2 septembrie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, Adnana Ilieş. Comisarul Rus era şefului poliţiei din Huedin de ceva vreme, iar neregulile găsite într-un control l-a făcut să-şi piardă funcţia. Tema acelui control era mafia lemnelor şi demiterea lui Rus întăreşte cele declarate în vară de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, la Cluj: „Vom face o analiză în ce măsură există o complicitate şi la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fără ca poliţistul din zonă să nu ştie. Când am spus că vrem să facem ordine în pădurile din România am vorbit serios, vrem să facem lumină în acest domeniu. Nu va fi uşor, se amână finalizarea acestor anchete, se încearcă ştergerea urmelor, dar vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi. Am constatat o inerţie în sistem, nimeni nu vrea să schimbe mare lucru”, susţinea ministrul Lucia Varga, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj pe 14 iunie. În plus, un control al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare a scos la iveală că în ocolul silvic Beliş s-a furat lemn în valoare de 5 milioane de euro, relatează stiridecluj.ro, iar poliţiştii din zonă nu au întocmit, cum ar fi trebuit, dosare pentru infracţiuni silvice.

Fostului şef al poliţiei Huedin i se mai impută şi faptul că ar fi scăpat din mână fenomenul de crimă organizată din zona comunei Aghireş, unde în ultima perioadă au fost bătăi în care au fost implicaţi şi agenţi de pază de la firma Scutul Negru, agenţi care sunt cercetaţi în libertate. Fostul director Romsilva Cluj, închisoare cu suspendare Traian Mariş, fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, a fost condamnat, în august, la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii DNA au făcut recurs, care se va judeca în toamnă, cerând pedeapsă cu executare. Decizia Tribunalului Cluj este suprinzătoar de blândă raportată la acuzaţiile procurorilor care au arătat în rechizitoriu că Mariş, pe lângă faptul că a fost prins cu mita de 10.000 de lei, era capul unui sistem piramidal mafiot în care şpaga trebuia plătită de toţi angajaţii Direcţiei Silvice. “În cadrul Direcţiei Silvice se practica strângerea de «cotizaţii» în stil mafiot. Plăţile par să fie făcute pentru asigurarea posturilor şi acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite, în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor.

Toate au fost făcute, evident, sub «oblăduirea» şi «protecţia» inculpatului“, a reţinut judecătorul de la Tribunal în decizia de arestare preventivă a lui Mariş. În plus de aceasta, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, declara, în iulie, că din Cluj au dispărut, în ultimii 6 ani, 1.000 de hectare de pădure tăiată ilegal, paguba ajungând la peste 50 de milioane de lei, judeţul fiind oaia neagră a României din acest punct de vedere. O parte din aceast jaf a fost cauzată şi de Mariş, care a condus Direcţia Silvică Cluj din iunie 2012 şi până în aprilie 2013, când a fost arestat preventiv. În plus, ministrul mai declara: “mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă, a fost întreţinută inclusiv de factori politici”.

Florina Pop, Sursa: Adevarul