Senatorii români au respins marți, 24 septembrie, cu 68 de voturi împotrivă, proiectul privind reducerea taxelor consulare percepute pentru perfectarea actelor în procesul de redobândire a cetățeniei române a cetăţenilor de peste Prut.

Documentul a fost susținut de doar 40 de parlamentari, potrivit informației postate pe o rețea de socializare de către parlamentarul Eugen Tomac, autorul inițiativei legislative care prevedea ca taxele consulare să fie reduse cu 90 la sută.

Luna trecută, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți tineri români din afara granițelor, președintele României Traian Băsescu a declarat că ar trebui să se găsească o soluție pentru reducerea taxelor consulare pentru cetățenii Republicii Moldova. În același context președintele român menționa că este „mult prea mult” să se ceară moldovenilor să arate 500 de euro pentru a primi viză de intrare în România.

Golgota basarabenilor a început în urma ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940 când armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Tragedia care să abătuse asupra României în iunie 1940 a împietrit de durere sufletele românilor care au coborât steagul naţional în bernă. La aflarea veştii, românii din toată ţara au îngenuncheat şi au început să plângă. Pierderea Basarabiei a fost prima din cele trei mari cedări care au mutilat România Mare, clădită cu jertfe imense între 1916-1918 și apărată tot cu jertfă și sânge în 1919. Pentru românii de peste Prut începuse calvarul. Românii moldoveni s-au dus seara la culcare între graniţele României şi s-au trezit sub ghearele ocupantului sovietic, o ocupaţie necruţătoare şi nemiloasă. După 73 de ani, durerea pierderii teritoriului de peste Prut este la fel de mare. Golgota Neamului Românesc este departe de a se fi încheiat

AM
Sursa:Radio Chişinău