Sute de români au protestat, duminică, în Trafalgar Square faţă de legea adoptată de guvernul român care permite firmei canadiene, Gabriel Resources, să formeze cea mai mare mină de aur deschisă în satul Roşia Montană, relatează cotidianul The Independent în ediţia electronică.

Acesta a fost cel de-al şaselea protest londonez după cel desfăşurat vineri când mai mulţi români au protestat pe străzile Londrei, purtând pancarte şi strigând „uniţi salvăm Roşia Montană” în cadrul unei mişcări împotriva dezvoltării proiectului minier.

Nicolae Raţiu, trezorierul Institutului cultural român din Londra, care a luat parte la unul dintre proteste, a declarat: „Este prima dată de la revoluţie (împotriva comunismului în 1989) când societatea civilă română s-a concentrat în jurul unei anumite probleme susţinând că «aceasta este o încălcare a drepturilor noastre civile – şi trebuie să acţionăm»”.

Protestele de duminică au făcut parte dintr-o mişcare globală care a scos sute de mii de români în stradă în decursul lunii septembrie, în aproximativ 75 de oraşe din întreaga lume, cu până la 30.000 de persoane protestând la Bucureşti.

Sursa: Mediafax