Presedintele Traian Basescu participa luni la o emisiune moderata de jurnalistii de la Adevarul si transmisa live pe Internet. (Protestul Rosia Montana) Este evenimentul zilei de ieri. Nu am urmarit, dar astazi o sa am analiza media de ieri.

Sunt in continuare un partizan al mineritului, exact din aceleasi motive: cresterea pretului pe piata cuprului, argint, aur, metale.

– M-am dat cu capul de perete, am cazut in fundulet ca aia mici cu legea sanatatii: nu poti sa faci

– Sa dedici o lege Rosiei Montana este un act de lasitate, nu are nevoie de lege, e suficienta o Hotarare de Guvern. E tipica neasumarea.

– (a gresit?) Da, trebuia sa anunte ca dezbat in guvern, ar fi perceput semnalele societatii si se deschidea un dialog. Trebuia discutat cu specialistii despre cianurare, peste tot se extrage asa.

– Romania are dezavantajul ca are incidentul de la Baia Mare, pe buna dreptate societatea reactioneaza.

– Nu am nicio problema sa declansez un referendum national, dimpotriva. Daca nu gasim un mod de acceptare, decide societatea. Organizez un referendum: il organizez odata cu europarlamentarele.

– Imi mentin punctul de vedere ca reluarea mineritului pentru metalele al caror pret a crescut e necesara, dar trebuie sa vedem care e solutia.

– Se vinde CFR Marfa. Acesti bani ar trebui pusi intr-un fond de investitii. La aur si eu am un drept, e solul tarii mele, la fel la titei…. Punerea banilor intr-un fond de dezvoltare – Fac autostrada, construiesc gradinite – daca toata societatea ar avea acces, ar fi mai usor.

– (v-ati uitat pe proiect?) Nu, nu am inca informatii. Cred ca o redeventa de 6% e relativ consistenta. Daca mai ai si o participare de 25%, daca se intoarce si o parte din bani pe taxe si impozite pe salarii, iese o suma frumoasa care ramane la statul roman.

– Subiectul Rosia Montana a fost si in timpul guvernului Boc. Eu am fost un partizan, el nu, de asta nici nu s-a facut. El a negociat, dar a spus: Politic nu pot sa dau drumul la acest proiect: ‘Eu nu cred in el’. Practic, Ponta a ajuns la aceleasi cifre la care ajunsese Boc in negociere, nu a adaugat niciun procent, Va amintiti ca in Opozitie Ponta ma intreba cati bani am luat. Acum il intreb eu: ‘Ponta cati bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana?’ Asa e viata. Trebuie sa il intreb ce ma intreba el pe mine cand sustineam proiectul.