Ieri am adoptat o poziţie cu privire la Siria. Cu ocazia desfăşurării summitului G20, 11 state membre a adoptat o declaraţie comună privind Siria. În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze acestei declaraţii a celor 11 state: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Rep. Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA. Declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilzării armelor chimice e în vigoare de lungă durată şi universală.

Declaraţia condamnă în termenii cei mai fermi atacul cu arme chimice din 21 august şi ţine responsabil guvernul sirian, regimul aflat la putere. De aceea semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm în aşa fel încât astfel de evenimente să nu se mai petreacă.

Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând rezultatul anchetei pe care o desfăşoară cu privire la atacul din 21 august din suburbiile Damascului.

Iniţiatorii declaraţiei fac responsabil în mod egal şi una din părţi şi cealaltă, regimul şi insurgenţa, de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste 2 mil. de persoane au devenit refugiaţi şi aprox. 5 mil sunt disclocate de la casele lor. E o dramă umanitară în acest moment.

La fel de important, declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară.

Semnatarii subliniază faptul că se angajează şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite a spus Băsescu înt-o conferinţă de presă.

NapocaNews