Şi de data aceasta jurnalistul clujean Ion Novăcescu a surprins audienţa în mod plăcut cu invitarea unui mare istoric român, acad. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. Cel mai tânăr academician român, Ioan Aurel Pop a participat, ca şi conferenţiar, la dezbaterea culturală de săptămâna aceasta, miercuri, 25 septembrie a.c., cu tema “A fi Român versus a fi ardelean”, la Beraria Culturala Ursus.

Redau sintetic şi în rezumat ceea ce a spus rectorul clujean. Istoricul Ioan Aurel Pop a demantelat ştiinţific şi cu exemple istorice mitul superiorităţii ardeleanului faţă de moldoveni sau munteni. El a excelat în a spune că în Ardeal românii s-au numit din evul mediu pe sine rumâni, nu vlahi sau olahi cum le spuneau străinii. Farmecul Ardealului e că a fost sub stăpânirea unui imperiu austriac bine organizat, faţă de celelalte provincii româneşti căzute în robia temporară turcească sau rusească, mai slab evoluate ca sistem de civilizaţie. Dar tocmai aceste diferenţe fac farmecul unităţii româneşti şi sunt complementare. Făuritorii Marii Uniri de la 1918 au luat exemplul statului naţional francez. Istoricul Ioan Aurel Pop nu este de acord cu teoria lui Huntington privind conflictul civilizaţiilor pentru că nu crede în superioritatea unor popoare asupra altor popoare. Acad. Ion Aurel Pop consideră că Munţii Carpaţi au fost în evul mediu o punte de legătură între români şi ortodocşi, nu un hotar despărţitor, care topografic s-a făcut abia pe la 1520 în vremea lui Neagoe Basarab. Istoricul Ioan Aurel Pop a considerat că fiecare provincie istorică a adus aportul său unităţii naţionale. Moldova a dat cei mai mari artişti şi oameni de cultură, Muntenia a născut oameni politici şi mari negustori, iar Ardealul a oferit un etalon de civilizaţie şi dezvoltare economică.Împreună se completează în sinergia statului naţional România, după model structural occidental. Istoricul Ioan Aurel Pop crede că dacă 1000 de ani Ungaria a stăpânit într-un fel sau altul Ardealul, acum e momentul să vedem şi stăpânirea românească măcar tot un mileniu. Să nu se uite că abia au trecut 90 de ani de la Marea Unire, extrem de puţin din punct de vedere al duratei istorice, iar provincia a fost conform statisticilor istorice cu majoritate românească. Istoricul a evidenţiat şi unitatea limbii române în spaţiul României. Există graiuri din văile Ardealului care sunt identice cu cele din Vaslui.

Alături de academicianul Ioan Aurel Pop a vorbit şi părintele profesor Ioan Chirilă – preşedintele Senatului UBB, care a evidenţiat rolul Ortodoxiei în păstrarea identităţii naţionale româneşti în Ardeal.

Spectatorii s-au bucurat şi de momente artistice speciale dăruite de către soprana Daniela Păcurar, susţinută la pian de către Meda Nemeth, precum şi un microrecital la pian al conferenţiarului universitar, Ionică Pop. Publicul a fost numeros şi interesat de dezbatere. Jurnalistul Tibi Fărcaş a lăudat faptul că e prima oară la Cluj când un rector „coboară de pe piedestal la o bere cu muritorii”. Din sală s-au pus întrebări interesante şi s-a evidenţiat faptul că diferenţele între provincii îmbogăţesc de fapt naţiunea română. Poetul Dan Marius Drăgan a vorbit despre originea tracă a împăratului Traian provenit dintr-o localitate iberică, în care trăia un trib venit din Tracia şi că vorbea limba dacilor. Aşa se explică scenele de pe Columna lui Traian că împăratul roman nu vorbea cu dacii prin translator.

Beraria Culturala este un proiect cultural-comunitar al Fundaţiei Armonia, susţinut cu mândrie de Ursus şi moderat de jurnalistul Ion Novăcescu, istoric la bază.

Ionuţ Ţene