Toate universitatile romanesti prezente in QS World University Rankings 2013/2014 se pozitioneaza sub locul 700, coborand 100 de pozitii fata de clasamentul similar realizat anul trecut.

In QS World University Rankings 2013/2014 pe primele locuri se afla universitatile americane Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University, urmate de universitatile britanice Cambridge, UCL, Imperial College si Oxford. Clasamentul celor mai bune 10 universitati este completat de alte patru universitati americane: Stanford, Yale, University of Chicago si California Institute of Technology (Caltech).

Dintre universitatile romanesti, singurele care sunt mentionate, in baza clasificarilor din anii anteriori, sunt Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, si ele apar la pozitia 701+.

Din pacate, toate au coborat 100 de pozitii fata de anul trecut, cand se clasau pe 601+.

Universitatea Politehnica Bucuresti nu apare in acest clasament, unul dintre cele 3 topuri internationale cu adevarat relevante,alaturi de THE World University Rankings si Academic Ranking of World Universities (ARWU).

O veste buna sau o dezinformare urata?

QS World University Rankings este publicat anual de Qacquarelli Symonds Ltd. (QS). In lista figureaza cele mai bune 700 de universitati ordonate in baza a sase criterii: reputatie intre cercetatori (40%), citari in Scopus, incluzand factorul H (20%), numarul de studenti pe angajat (20%), reputatie la nivel de conduceri ale universitatilor (10%), numarul de studenti straini (5%) si numarul de cercetatori straini (5%).

Anul acesta numarul universitatilor luate in calcul a crescut la 800.