Un număr 3000 de clujeni scandează în centrul oraşului Cluj-Napoca împotriva demarării exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană. Printre ei se află şi 20 de roşieni care fac opoziţie companiei RMGC.

„Am venit la Cluj să transmit un mesaj în întreaga ţară, că la Roşia Montană există opoziţie, că nu toată lumea de acolo e de acord cu mineritul prin cianuri. E momentul să câştigăm şi noi în faţa corporaţiilor şi a clasei politice. Am venit alături de 20 de locuitori din Roşia – nu aduşi cu autocarele din alte localităţi, cum au făcut alţii – pentru a reclama incapacitatea autorităţilor de a încadra un proiect privat în legislaţia ţării. Mai nou adaptăm legislaţia la proiect. Nu cred în diamante, uraniu şi alte metale despre care se vorbeşte, cred în munţi, aer curat, apă, în păduri. Dacă tot vorbim de salvarea prin minerit, la ce nivel de trai a ajuns Roşia după 2000 de ani de minerit?”, a spus Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

„Şmecherii aşteaptă să ne plictisim sau să obosim. Fiecare dintre noi va trebui să facem un legământ cu propria conştiinţă că nu vor înceta protestele înainte ca această lege să cadă”, a declarat prof. Ioan Piso, fostul director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

UPDATE: Manifestanţii au pornit în marş din Piaţa Unirii, iar acum au blocat traficul pe strada Regele Ferdinand. Peste 5000 de clujeni scandează în oraş, anti-RMGC.

UPDATE: Jandarmii anunţă că în centrul oraşului protestează peste 6000 de clujeni. Aceştia au mărşăluit până în piaţa Avram Iancu, iar de aici, pe bulevardul 21 decembrie până la Primăria Cluj-Napoca şi Casa de Cultură a Studenţilor. Aici, o parte dintre protestatari s-au aşezat pe şosea.

Traficul rutier a fost paralizat în oraş pe parcursul manifestării.

Protestatarii cer demisia Guvernului Ponta şi anularea proiectului de lege referitor la exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană. Totodată s-a scandat „Nu corporaţia face legislaţia”.