Osemintele episcopului greco-catolic Atanasie Anghel, deshumate miercuri la Alba Iulia, vor fi depuse pe 15 octombrie in Catedrala Arhiepiscopala Majora din Blaj, atunci cand vor fi organizate manifestari dedicate comemorarii a 300 de ani de la trecerea in vesnicie a marelui ierarh al Bisericii.

Biserica Romana Unita cu Roma, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a organizat in ziua de miercuri, 2 octombrie 2013, actiunea de deshumare pe cale arheologica a osemintelor episcopului greco-catolic Atanasie Anghel. Operatiunea s-a desfasurat in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba lulia.

Dupa deschiderea mormantului a avut loc o slujba religioasa. Ulterior, osemintele au fost scoase si transportate la serviciul de medicina legala Cluj, de unde vor ajunge in final la Blaj. Actiunea a fost desfasurata de o echipa specializata de arheologi.

Osemintele vor fi depuse in 15 octombrie la Catedrala Greco-Catolica din Blaj, unde va avea loc o ceremonie in prezenta tuturor episcopilor greco-catolici din Romania, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la trecerea in vesnicie a episcopului Atanasie Anghel, informeaza e-communio.ro.

Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desavarsit procesul de unire religioasa a unei mari parti a romanilor din Transilvania cu Biserica Romei, proces inceput de predecesorul sau, Episcopul Teofil. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Romane Unite cu Roma, el fiind introdus oficial in functia de episcop unit printr-o ceremonie desfasurata la Alba Iulia in 25 iunie 1701.

In cadrul manifestarilor comemorative de la Blaj, prilejuite de aducerea in Catedrala Arhiepiscopala a ramasitelor pamantesti ale Episcopului Atanasie Anghel deshumate din cimitirul bisericii Maieri din Alba Iulia, va fi oficiata o slujba religioasa de pomenire.

De asemenea, conf. dr. Greta Monica Miron din cadrul Facultatii de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, va sustine o conferinta despre viata si activitatea Episcopului Atanasie Anghel. Cu acelasi prilej va fi lansat si volumul “Episcopul Atanasie Anghel – 300 “, o antologie care cuprinde texte ale unor reputati istorici si oameni de litere despre Atanasie Anghel, realizata de Ion Buzasi si Ion Moldovan, sub egida Curiei Arhiepiscopiei Majore. Seara comemorativa se va incheia cu un concert de muzica religioasa.

Manifestarile ce vor fi organizate marti 15 octombrie, cu incepere de la ora 18:30, se bucura de prezenta Preafericitului Parinte Lucian si a celorlalti episcopi ai Bisericii, aflati la Blaj pentru a participa la Sesiunea de toamna a Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Radio Blaj va transmite in direct manifestarile dedicate comemorarii Episcopului Atanasie Anghel, de la a carui trecere in vesnicie s-au implinit pe 19 august, trei sute de ani.

Sursa foto: www.e-communio.ro