Multi dintre noi aleg sa consume in special carne de pui, considerand ca este mai sanatoasa decat carnea de porc sau carnea rosie. Putini sunt cei care au ajuns sa guste carne de pui din curtea satenilor, acestia putand observa o diferenta fabuloasa intre carnea puilor de curte si cea a puilor din crescatorii: este mult mai tare, mai atoasa, puiul este mult mai mic, iar culoarea si gustul sunt destul de diferite. Care este cauza? Ei bine cei din indistria alimentara au ajuns sa aprobe cresterea puilor cu ingrasaminte si substante toxice care afecteaza atat carnea de pasare, cat si omul!

Iata ce ar trebui sa stiti despre carnea de pui din industria alimentara!

5 ADEVARURI INGROZITOARE DESPRE CARNEA DE PUI

CARNEA DE PUI CONTINE ANTIBIOTICE

In ultimul deceniu rezistenta populatiei globale la unele antibiotice a crescut ingrijorator de mult, existand cazuri de incfectii care cu greu mai pot fi tratate, pentru ca microorganismele au “invatat” sa reziste agreusiunii antibioticelor.

Aceasta rezistenta se produce cand omul consuma in exces antibiotice, fie prin prescriptie medicala, fie din alta sursa. Abuzul de antibiotice si urmarile alarmante reprezinta unul din motivele pentru care in tara noastra este interzisa eliberarea antibioticelor fara prespcriptia medicului.

Ne confruntam cu boli grave, septicemii care altadata erau rapid tratate cu un antibiotic comun, iar astazi prin terapie multidrog abia sunt controlate.

In SUA, peste 70% din antibioticele produse anual merg catre industria animalelor si pasarilor . Antibioticele ajung astfel in farfuria noastra si fara sa stim capatam rezistenta in fata unor infectii.

Salmonella din carnea de pui

Aproximativ 13% dintre persoanele infectate cu Salmonella sufera septicemie, o complicatie in care infectia se extinde in intreg organismul. Christopher Braden , directorul de la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din Alimentatie sustine ca unele tulpini de Salmonella sunt reistente la 7 antibiotice!

Salmonella se transmite prin intermediul carcaselor infectate cu materii fecale, putand afecta atat consumatorii, cat si lucratorii din industria alimentara.
pericolele din carnea de pui toxica si cu hormoni

E. Coli din carnea de pui

Aproximativ 7% din carcasele de pui testate au avut rezultate pozitive pentru E. Coli, o bacterie care poate produce enterocolite, dar si complicatii care pun viata in pericol.

E. Coli este considerata ca fiind un pericol mai mare pentru sanatate decat infectia cu Salmonella. In plus, tratarea cu antibiotice a pasailor fac ca tulpinile de E. Coli sa fie tot mai rezistente si mai dificl de tratat!

Anul trecut cercetatorii au publicat in Emerging Infectious Diseases un raport prin care demosntreaza pericolul real de infectare a omului, avand in vedere ca E. Coli din carnea de pui este foarte apropiata genetic de tulpina de E. Coli umana, comparativ cu bacteriile care contamineaza carnea de vita de exemplu. In 2008 Rusia a interzis importul carnii de pui de la 19 producatori mondiali, considerand ca arsenicul si conatminarea cu E. Coli este deosebit de periculoasa pentru populatie.

Carnea de pui contine arsenic

Hrana pentru pasari contine in mod intentionat arsenic, considerandu-se ca doza nu ar avea efecte asupra omului.
Arsenicul ar avea efecte de impiedicare a infectiilor la pui, iar hrana pasarilor contine si alte substante toxice si pentru om, care au rolul de a accelera cresterea puilor, de a-i „seda” pentru a fi crescuti cu usurinta. Aceste substante insa s-au dovedit a fi in doze mai mari in carnea de pui decat s-ar fi declarat.

Carnea de pui contine hormoni

Desi peste tot se sutine ca este interzisa cresterea puilor cu hormoni de crestere, cu fainuri animale sau antibiotice, totusi analizele de laborator aduc la lumina adevarul: toate aceste substante exista in carnea de pui, este adevarat, in procente mici.

Daca unii considera ca existenta hormonilor de crestere din carnea de pui este un mit, nu la fel se poate afirma despre prezenta diverselor substante cu care carnea de pui este injectata pentru a capata un volum mai generos si o consistenta mai moale.
Aceste substante au rolul de a retine apa, asadar nu mare sa va fie mirarea daca la un kilogram de carne cumparat, 300 de grame reprezinta doar apa.

Ultimul raport al Autoritatii Europene pentru Securitatea Alimentelor precizeaza: „Consumam fara sa vrem antibiotice, hormoni si substante cancerigene, care ne ajung in organism chiar prin mancarea pe care o punem pe masa. 87% din puii crescuti in Romania sunt plini cu substante chimice periculoase. Puii sunt indopati cu antibiotice in fermele din Romania si astfel au dezvoltat rezistenta la ciprofloxacina, tetraciclina si ampicilina, substante care se folosesc si pentru tratarea unor infectii sau boli ca otita ori bronsita. Mancand acesti pui si oamenii capata rezistenta la medicamente. Romania a ajuns in aceasta situatie alarmanta pentru ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara nu poate face verificari riguroase, dar si pentru ca exista un vid legislativ, care le permite marilor producatori sa reduca din costuri, tratand preventiv animalele”, sustine informatorulmoldovei.ro