Tulburarile gastrice sunt tot mai frecvente in zilele noastre, cand consumam in mare parte alimente procesate, modifcate genetic si foarte calorice. Alimentatia joaca un rol important in privinta sanatatii sistemului digestiv, insa si alti factori pot influenta sanatatea stomacului.

CE AR TREBUI SA STII DESPRE STOMAC

Stomacul este un organ cavitar, cu doua sfinctele (cardia si pilor) care atunci cand se inchid, alimentele nu mai pot iesi din stomac. Aceste sfinctere reprezinta de fapt inele de tesut muscular neted care, atunci cand se contracta, strang atat de mult cavitatea tubului digestiv incat inchid spatiul cavitar.

Stomacul se afla situat in continuarea esofagului, acel tub pe unde merge bolul alimentar dupa ce il inghitim. Stomacul il putem considera ca o dilatare a esofagului, unde se acumuleaza alimentele de la o masa pentru a fi digerate. Ceea ce este insa foarte important de retinut este ca stomacul nu-i doar un organ digestiv, ci prezinta si legaturi prin sistetemul nervos si hormoni specifici cu intregul organism. Astfel ca unii hormoni sunt secretati de stomac si influenteaza alte organe, iar unele reflexe nervoase de la nivelul stomacului au de asemenea ecouri in alte organe.

De exemplu un reflex care din pacate a fost pierdut de multi dintre noi este acela ca la umplerea stomacului sa se activeze colonul. Adica dupa masa sa avem scaun. Acest lucru ar trebui sa se intample in prima jumatate a zilei. Mai mult decat atat, inca din timpul dizolvarii alimentelor la nivelul cavitatii bucale pancreasul poate fi activat pentru a pregati insulina – un hormon important in metabolsimul glucozei.

Tot stomacul are legaturi si cu starea psihica, unele alimente ne dau stare de bine, sau putem simti cand “stomacul este plin” chiar daca stomacul nu are inervatie voluntara. Aceasta pentru ca exista centri ai senzatiei de foame si de satietate in hipotalamus, care sunt stransi corelati cu activitatea gastrica. Asa am putea explica de ce unele alimente sunt mai “satioase” decat altele.

CE AR TREBUI SA STIM DESPRE ALIMENTE SI DIGESTIE

alimente pentru stomacNu toate alimentele raman la fel de mult in stomac. Unele dintre acestea se digera mai repede, altele obosesc stomacul. Cu cat alimentele raman mai mult in stomac, cu atat agresiunea sucului gastric e mai mare si pot sa apara bolile de stomac, precum gastrita, ulcer sau un reflux catre esofag (refluxul gastroesofagian).

Cel mai putin raman in stomac lichidele fara zahar. Avand forma unui trapez cu laturi curbe, stomacul prezinta pe cursura mica “soseaua gastrica”. Pe aici lichidele din esofag sunt directionate de pliuri longitudinale direct catre duoden, ramanand astfel un timp foarte scurt in stomac.

Alimentele procesate, in special cele care contin grasimi, raman cel mai mult timp in stomac. Daca grasimile sunt preparate termic si se asociaza si proteine (de exemplu mici, carne tocata, carnati, fast-food), alimentele pot ramane pana la 8 ore in stomac. Este deci evident ca preparatele prajite, carnea tocata, alimentele grase sunt cele mai incriminate in producerea gastritei.

De asemenea nu toate alimentele stimuleaza in egala masura secretia sucului gastric.

Spre exemplu alimente care cresc aciditatea gastrica si deci predispun la arsuri si boli de stomac:

Alcoolul, puternic stimulent;
Bauturile carbogazoase;
Dulciurile cu cofeina – cafea indulcita, ciocolata, creme cu ciocolata, tort, prajituri cu crema etc.
Condimente iuti ca boia, ardei iute, hrean, piper, dar si cuisoare, scortisoara;
Rosiile, ceapa, varza, ridichiile, guliile, prazul;
Alimente prajite;
Carnea in general, dar cu pregadere carnea afumata, tocata sau mezelurile;
Grasimile de orice fel;
Painea proaspata;
Omleta etc.

CE AR TREBUI SA STII DACA PREZINTI TULBURARI GASTRICE

Atunci cand o persoana prezinta o afectiune la stomac, poate avea manifestari precum:
– arsuri gastrice;
– dureri si crampe abdominale;
– lipsa poftei de mancare (un simptom nespecific, poate sa apara in numeroase tulburari si afectiuni, de exemplu apare si in anemie);
– stari de voma si chiar voma (greata si voma poate sa apara si in alte afectiuni, de exemplu in tulburarile de ficat, de vezica biliara, in starile de stres etc.);
– regurgitari frecvente (in refluxul gastroesofagian);
– intoleranta unor alimente etc.

alimente pentru stomac

DIAGNOSTICUL AFECTIUNILOR GASTRICE
Pentru ca unele simptome sunt prezente in mai multe afectiuni, medicul gastroenterolog poate cere o serie de analize medicale si investigatii pentru a pune diagnosticul.

Astfel ca pot fi necesare analize si investigatii precum:

hemoleucograma completa;
analize pentru Helicobacter pylori;
bilirubina directa si indirecta;
transaminaze;
colesterol si fractiuni lipidice;
ecografie abdominala;
endoscopie digestiva superioara – investigatie de electie in afectiunile tubului digestiv superior etc.

Sursa: Healthy