Ambasadorul României la Londra Ion Jinga denunţă o serie de factori ce creează o “cultură a vinei” căreia românii şi bulgarii îi sunt victime în Marea Britanie, notând o intensificare a “ostilităţii faţă de imigrare”, într-un articol publicat pe site-ul huffingtonpost.co.uk.

Jinga se referă la “sperietoarea” “valurilor şi imigraţie” şi “valurilor de infracţionalitate”, vehiculate de presă, care ar ameninţa ţara după anularea la 1 ianuarie a restricţiilor pe piaţa muncii britanice impuse românilor şi bulgarilor.

Ambasadorul Angliei în România, Martin Harris, a declarat ieri, la Cluj, că inclusiv premierul David Cameron a lăudat muncitorii români, care sunt plătitori de taxe şi buni profesionişti. Harris a adăugat că speră ca în urma acestui val întreg de dezbateri din Anglia să se înţeleagă că migraţia forţei de muncă este un lucru benefic. Mai mult, el a amintit că de la 1 ianuarie se ridică restricţiile la muncă pentru români în mai multe ţări, şi nu se poate spune că toţi vor veni în Marea Britanie.

Ambasadorul critică “asocierea de către media a migranţilor cu furtul, furtul din buzunare şi cerşitul”, afirmând că aceste fenomene afectează oraşele majore “din cele mai vechi timpuri” şi insistând că ele nu au apărut în Europa în ultimii ani sau că ar fi legate de comunităţile est-europene stabilite în ţări occidentale.

O cercetare LSE citată de publicaţia The Observer, continuă Jinga, arată că nivelul infracţiunilor în cartiere cu numeroşi imigranţi est-europeni a scăzut semnificativ, iar relaţia dintre sosirea imigranţilor şi nivelul violenţei este “aproape zero şi nesemnificativă”.