Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a participat Luni, 28 octombrie, la o intalnire cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre nemultumirile studentilor legate de finantarea educatiei. Studentii au cerut garantii din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educatiei Nationale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educatie, articol a carui implementare a fost amanata de Ministerul Finantelor Publice pana la 1 ianuarie 2014.

La intalnire au participat Corneliu Visoianu – consilier al premierului Victor Ponta, Gigel Paraschiv – secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, Alin Mitrica – secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene si Irinel Ciocioc – consilier al ministrului Tineretului si Sportului. Acestia au incercat sa dea raspuns la solicitarile studentilor cu privire la finantarea educatiei.

Inca o data, nu a existat nicio asumare clara cu privire la cresterea finantarii educatiei, care in ultimii ani s-a invartit in jurul valorii de 3% din PIB. Ba mai mult, reprezentantii Guvernului se ascund in spatele fondurilor europene pe care ar putea sa le atraga universitatile, recomandand studentilor sa gaseasca ei solutii pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie, in conditiile in care acest lucru este prevazut in Legea Educatiei Nationale si in Pactul National pentru Educatie, semnat de toate partidele parlamentare in 2008. Prin urmare, se pare ca din perspectiva Guvernului responsabilitatea cresterii finantarii educatiei este fie a universitatilor, fie a studentilor, nicidecum a guvernantilor.

Pentru PRIMA DATA in istorie, studenţii, elevii, sindicatele, parinţii, profesorii şi rectorii se intalnesc pentru a opri distrugerea sistemului educaţional din Romania!
Necesitatea urgenta de alocare a 6% din PIB pentru educatie va fi dezbatuta maine, 29 octombrie, in cadrul unei mese rotunde, la Bucuresti, de catre reprezentantii grupurilor sociale implicate direct in domeniul educatiei. Organizatorii sunt Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul National al Rectorilor (CNR), Consiliul National al Elevilor (CNE), Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP), Federatia Nationala Sindicala ,,Alma Mater”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Educatie ,,Spiru Haret”.

Intalnirea va avea loc Marţi, 29 octombrie, de la ora 11:00, la Casa Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu 36) si sunt asteptati sa participe reprezentanţi ai mass-media, sindicatelor, profesorilor, studenţilor, parinţilor, elevilor şi rectorilor. Actiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educatie si informatii privind finantarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.

NapocaNews