De câteva duminici îmi îndrept paşii către bisericuţa de lemn din campusul universitar Haşdeu să asist la oficierea Sfintei Liturghii. Am descoperit aici un mediu creştin ortodox ce se inspiră din harul mănăstirilor noastre străvechi. Preotul Ciprian Negreanu reuşeşte cu mult har să ofere celor prezenţi la Liturghie o trăire tainică ce o simţi numai când mergi să te rogi la mănăstire. Predica o susţine cu multă râvnă duhovnicească părintele, dimineaţa mai devreme decât celelalte biserici clujene, la lumina lumânărilor. Bisrica, care duminica e arhiplină, nu are ferestre cu vitralii, ci când se închid uşile întunericul e străluminat de candele şi lumânări şi de cuvântul ce taie şi arde întru Adevăr al părintelui Ciprian Negreanu. Biserica ortodoxă studenţească din Haşdeu, cu Hramul Sfântului Nicolae, este singura biserică din Cluj-Napoca, în care se împărtăşesc aproape toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie. Deşi împărtăşania cu Sfintele Taine o fac doi preoţi, cele câteva sute de persoane prezente în biserică se împărtăşesc pe rând, aceasta durând şi 45 de minute. Meritul pentru această râvnă duhovnicească a enoriaşilor care vin duminica la Biserica ortodoxă studenţească din cartierul Haşdeu o are preotul Ciprian Negreanu (născut în 1973, la Tg. Jiu), care este duhovnicul ASCOR şi un preot cu vocaţie. La Liturghie vin foarte mulţi studenţi de la Teologie, dar şi de la alte facultăţi ale UBB şi nu numai. Cele câteva sute de enoriaşi care se împărtăşesc în fiecare duminică respectă posturile şi canoanele cu sfinţenie. Ca să se poată împărtăşi credinciosul trebuie să ţină minim trei zile post şi rugăciune şi să se spovedească. Având dezlegare de la preot creştinul se pot împărătăşi duminica la preotul Ciprian Negreanu la Biserica ortodoxă studenţească din Haşdeu.

Preotul Ciprian Negreanu a fost un ucenic al Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, care l-a încurajat să ridice o biserică pentru studenţi, aşa cum a făcut-o în perioada interbelică Iuliu Haţieganu, care a ridicat o bisericuţă de lemn în Parcul „Victor Babeş”, dar a ars la ordin într-o noapte în 1982. Eram copil şi se vorbea în epocă că sabotori instigaţi de activiştii comunişti unguri de la Judeţeana de Partid Cluj au pus foc la bisericuţa lui Iuliu Haţieganu din parc, într-un moment când relaţile interetnice se deteriorau în oraş şi mai ales între Budapesta şi Bucureşti. Ştiu că atunci am văzut biserica arsă, împreună cu prietenii din cartierul muncitoresc Mănăştur şi ne-a părut rău că nu mai putem face inscursiuni în clopotniţa cu porumbei a acesteia. Preotul Ciprian Negreanu a fost numit în 2001 preot pentru studenţii clujeni de către IPS Anania şi abia în 2005 a primit de la rectoratul UBB dreptul de a ridica o biserică de lemn în parcul Haşdeu de lângă cantina studenţească. Biserica e construită din lemn în stil maramureşean. Părintele Ciprian Negreanu face cateheză, întâlniri cu tinerii şi pelerinaje la mănăstiri. A reuşit să îndrepte spre Hristos 1000 de tineri studenţi, care vin săptămânal la biserică. În biserică sunt moaştele vindecătoare de trup şi suflet ale Sf. Nectarie, care a salvat  o femeie de la cancer.

Mă bucur că am descoperit acest lăcaş ortodox ridicat în inima Haşdeului studenţesc, unde în anii facultăţii mele de Istorie băteam căminele pe la chefuri până dimineaţa, ca acum să mă rog într-un loc, care prin preot şi biserică sfinţeşte şi spală de păcate acest campus universitar. Mergeţi duminica de la ora 9.00 la Sfânta Liturghie şi veţi vedea, simţi şi trăi cum Harul Domnului, chemat cu destoinicie şi rugăciunea părintelui Ciprian Negreanu, se pogoară pe voi. Vă veţi simţi ca la mănăstire. Nu în fiecare week-end puteţi merge zeci de kilometri la o mănăstire. În schimb aveţi la doi paşi de voi, dragi clujeni, o Biserica ortodoxă studenţească în  Haşdeu, care e ca o mănăstire în centrifuga urbană a Clujului. Doamne Ajută!

Ionuţ Ţene