Un bărbat a murit, iar pompierii s-au luptat mai multe ore pentru a stinge incendiul care a făcut ravagii în nordul Olandei, distrugând inclusiv casa în care s-a născut Mata Hari, celebra spioană din Primul Război Mondial, a anunţat duminică presa olandeză.

Focul a izbucnit sâmbătă seară într-un complex alcătuit din mai multe clădiri vechi în Leeuwarden, un oraş situat la o distanţă de 140 kilometri de Amsterdam.

Mai multe clădiri au fost distruse, inclusiv casa familiei în care s-a născut Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, o dansatoare exotică, executată pentru spionaj de soldaţii francezi în 1917.

Fiică de comercianţi, devenită femeie fatală, Mata Hari s-a născut pe 7 august 1876 în acea clădire, care găzduia în zilele noastre un salon de coafură.

Flăcările au distrus cinci sedii ale unor companii comerciale, inclusiv acel salon de coafură, şi 11 locuinţe personale, înainte de a fi stins definitiv duminică dimineaţă, a precizat televiziunea publică olandeză NOS.

Mata Hari s-a mutat la Paris în 1903 unde a devenit cunoscută ca dansatoare exotică, obişnuind să danseze nud pe muzică orientală şi, prin numeroasele ei contacte, a păstruns în cercurile înalte ale societăţii pariziene.

Acuzată de spionaj în timpul Primului Război Mondial, în favoarea Germaniei, Mata Hari a fost executată prin împuşcare de trupele franceze, în fortul Vincennes, în apropiere de Paris, pe 15 octombrie 1917, la vârsta de 41 de ani.

Personajul ei, care a inspirat mulţi regizori de film, a fost interpretat de unele dintre cele mai mari actriţe din lume, precum Gerta Garbo, Zsa Zsa Gabo şi olandeza Sylvia Kristel.

Sursa: Mediafax