Câteva sute de persoane participă, duminică, la Abrud, la două proteste privind proiectul de la Roşia Montană, unul organizat de susţinătorii exploatării miniere, iar altul de opozanţii acesteia, la un moment dat fiind necesară intervenţia jandarmilor pentru ca manifestanţii să nu se întâlnească.

Peste 200 de oameni, opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, s-au adunat, duminică, în jurul orei 16.00, în faţa Primăriei Abrud, aceştia manifestându-se zgomotos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii scandează lozinci precum „Uniţi salvăm Roşia Montană/Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Afară, afară cu RMGC din ţară” sau „Nu corporaţia face legislaţia”, iar unii dintre ei au afişat pancarte cu mesaje precum „Asta-i Ţara Moţilor, nu e ţara hoţilor”, „Cu orice preţ, cu orice rană, noi salvăm Roşia Montană”, „Jos labele de pe aurul Apusenilor” sau „Moţii nu vor cianură”.

La o distanţă de câteva sute de metri distanţă de zona în care protestează opozanţii proiectului de la Roşia Montană, peste 250 de persoane participă la o acţiune de susţinere a exploatării miniere.

Oamenii, localnici din Roşia Montană şi din alte localităţi din Apuseni, dar şi angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, s-au adunat în centrul oraşului, tot în jurul orei 16.00, apoi au pornit într-un marş spre intrarea în localitatea Roşia Montană, aflată la o distanţă de câţiva kilometri de Abrud.

În timpul marşului, susţinătorii proiectului minier au încercat să se apropie de zona în care protestează opozanţii acestuia, fiind necesară intervenţia jandarmilor, care au format un cordon şi au blocat o stradă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a spus că protestul susţinătorilor proiectului de la Roşia Montană era autorizat până la ora 17.00, însă aceştia continuă acţiunea plecând în marş.

Jurcoveţ a precizat că jandarmii au intervenit pentru a forma un cordon de ordine prin care au împiedicat protestatarii pro Roşia Montană să se întâlnească cu opozanţii.

Potrivit sursei citate, Jandarmeria Alba nu a dat până acum nicio manedă, însă ar putea sabţiona organizatorii mitingului de susţinere pentru că nu au respectat condiţiile legale din autorizaţia primită pentru organizarea protestului.

„Nu au existat violenţe sau incidente, iar participanţii la cele două adunări publice nu s-au întâlnit”, a mai spus Jurcoveţ.

La ora transmiterii acestei ştiri, susţinătorii proiectului de la Roşia montană îşi continuă marşul spre Roşia Montană, supravegheaţi de jandarmi, în timp ce opozanţii au rămas în centrul Abrudului unde se manifestă zgomotos, scandând lozinci împotriva proiectului şi cântând melodii patriotice.

Mitingul opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană este autorizat până la ora 21.00.

Sursa: Mediafax