Propolisul este apreciat pentru efectele sale uimitoare asupra sanatatii si frumusetii inca din antichitate.

DESPRE PROPOLIS

Cuvantul “propolis” provine din limba greaca si inseamna “inaintea cetatii”. A primit acest nume pentru ca oamenii au observat ca albinele folosesc propolisul la intrarea in stup, avand rol in apararea stupului de bacterii, fungi si mucegaiuri. Propolisul este folosit astfel de albine pentru a proteja sanatatea stupului.

propolis beneficii 1.jpg

Propolisul a fost utilizat inca din antichitate pentru proprietatile sale, egiptenii si grecii foloseau foarte mult propolisul in scopuri curative, urmand apoi, mult mai tarziu, sa fie folosit si pe taramurile Europei de astazi.

PROPOLISUL – CONTINUTUL IN SUBSTANTE NUTRITIVE SI BIOACTIVE

Alaturi de laptisorul de matca si miere, propolisul face parte din cele mai active produse ale albinutelor. Propolisul este considerat unul dintre cele mai puternice antibacteriene naturale, vand totodata rol biostimulator si antiinflamator.

Cercetatorii au studiat efectele propolisului si au descoperit astfel ca acesta este un adevarat medicament natral, distrugand peste 20 de specii de bacterii, peste 30 de tipuri de virusuri si aproximativ 10 specii de fungi (ciuperci), dar si mucegaiuri.

Propolisul prezinta un miros puternic, un gust amar si acru totodata, iar culorile difera in functie de rasinile pe care albinele le-au folosit in producerea acestuia.

Compozitia chimica a propolisului reprezinta un cocktail de substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (antibacterian si bactericid), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu, zinc etc), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolisul.

El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis.

Derivatii flavonici (flavonoidele), foarte raspanditi in mediul vegetal, au foarte multe calitati terapeutice, cele mai importante fiind actiunea asupra capilarelor, asupra permeabilitatii si fragilitatii vaselor de sange (le conserva integritatea), efectul vasodilatator si hipotensiv.

De asemenea, flavonoidele au actiune benefica asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antiviral. In propolis se gaseste si acidul ferulic, cu actiune antibacteriana (bactericida si bacteriostatica) si aglutinanta (calitati utile in tratarea ranilor greu vindecabile).
Propolisul contine si multe vitamine, in special din complexul B (B1, B2, B6, B12), dar si vitamina A, vitamina C, vitamina E.
De asemenea propolisul este bogat in enzime, substante antiinfamatorii, antibiotice naturale.

Propolisul trateaza infectiile

Propolisul este recomandat in diverse tratamente, creme, prafuri sau tincturi, pentru tratarea infectiilor. Poate fi folosit atat cu uz intern, cat si extern, ameliorand inflamatiile si ajutand in combaterea infectiilor.

Propolisul protejeaza inima si previne infactul miocardic si accidentul vascular cerebral

Propolisul prezinta substante active care au rolul de a reduce colesterolul rau din sange, prevenind astfel ateroscleroza. Propolisul intervine astfel in preventia hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima secundare, mentinand totodata vascozitatea normala a sangelui si prevenind coagularea. In felul acesta propolisul scade riscul infarctelor si accidentelor vasculare cerebrale.

Propolisul intrenite tineretea si frumusetea pielii si combate acneea

Propolisul, prin puternicele efecte antiinflamatorii, antibacteriene si cicatrizante pe care le prezinta, devine unul din cele mai apreciate remedii naturale in tratarea acneei.

Propolisul poate fi de asemenea utilizat pentru tratarea ranilor care se vindeca greu, accelerand cicatrizarea acestora.
Folosit in creme sau chiar in apa baii, propolisul stimuleaza celulele pielii, inhiba procesele de imbatranire si are efect tonic vascular, astfel ca pielea devine mai tanara, mai ferma si mai frumoasa.

Propolisul in tratarea infectiilor cu ciuperci

Propolisul distruge peste 10 specii de fungi, putand fi utilizat in unele infectii micotice ale gurii, pielii, scalpului si unghiilor. Astfel ca propolisul este indicat in tratarea candidozei orale, onicomicozei, ciupercii piciorului, ciupercilor de piele, ciupercilor de la nivelul scalpului, dar si in unele tipuri de otite.

Sursa: Healthy