Situaţia s-a înrăutăţit sub guvernul Victor Ponta, deşi a moştenit o economie care îşi reluase creşterea.

Şomaj record – Indicatorul a ajuns la jumătatea acestui an la o cotă întâlnită doar în plină criză, respectiv 7,5% în lunile iulie şi august. Asta deşi vara, în mod normal, angajările sezoniere duc la o rată mai mică a şomajului. „Noi în perioada verii am avut un maxim de şomaj, aşa că e de văzut la cât va ajunge rata şomajului în iarnă”, a declarat economistul Radu Crăciun.

Creştere anemică – Potrivit acestuia, creşterea economică prea slabă, de doar 2% (prognoză 2013), nu poate genera noi locuri de muncă. În plus, restructurările din sectorul de stat, dar şi din cel privat îşi spun cuvântul. Lipsa reformelor se vede în numărul insolvenţelor companiilor, care a crescut în mandatul lui Ponta.

Reducerea investiţiilor – Poate una dintre cele mai grave erori a guvernului USL a fost scăderea fondurilor pentru investiţii. „Se vorbea de prioritizarea investiţiilor, dar nu a existat. Banii au fost tăiaţi de peste tot pentru că era nevoie de fonduri pentru măsuri sociale”, a spus pentru EVZ Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Străinii ne ocolesc – În plus, şi investitorii străini ne evită, notează, pe blogul personal, Andreea Paul (Vass), fost consilier al lui Emil Boc, în mandatul său de permier. „Investiţiile străine directe au scăzut cu 36% şi au ajuns la 1,1 mld. euro în primele opt luni ale acestui an. Diferenţa faţă de cele 10 miliarde euro promise de Ponta e uriaşă”, comentează

Citeşte mai departe pe EVZ.ro